Idealny, zdrowy deser, no może pół-zdrowy ze względu jednak na obecność cukru. Szybki deser na wypadek sytuacji, gdy chce się „coś” słodkiego. Babeczki owsiane z bakaliami, to propozycja na dziś.

 

Babeczki owsiane z bakaliami
Babeczki owsiane z bakaliami

Składniki (na 12 sztuk babeczek):

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron, może być zwykły rzepakowy
  • 2 jaja
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy mleko, jajka i olej. Wlewamy mieszaninę do suchych składników, dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.

Piekarnik włączamy i ustawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza, górne plus dolne grzanie. Formę wyłożoną papilotkami napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy przez około 20-25 minut. Oto babeczki owsiane z bakaliami! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *