Białe szparagi z szałwią z dodatkiem suszonych pomidorów i sezamu to szybki pomysł na pyszną kolację. 15 minut i kolacja na ciepło gotowa.
Kwiecień i maj to miesiące szparagowe. Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc trzeba się spieszyć. Zdecydowanie najbardziej ze wszystkich odmian szparagów lubię szparagi zielone, są bardzo delikatne, jednak białe przygotowane z dodatkami również mogą być smaczne. Dzisiejsza propozycja to szparagi w sosie szałwiowym, który daje mocny aromat szałwii, a przełamanie go suszonymi pomidorami powoduje, że nie jest on smakiem dominującym. Plus czosnek i sezam to gwarancja bardzo aromatycznego dania.
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW ZIELONYCH
Składniki (dla 2 osób):
- Pęczek białych szparagów
- 7 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
- 16 listków szałwii najlepiej z domowego ogródka
- 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżka masła klarowanego (w wersji wegańskiej mogą być 4 łyżki oliwy z oliwek)
- 3 ząbki czosnku
- Sól do smaku
- Świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Szparagi bardzo dokładnie myjemy, obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (aż do momentu gdy zobaczymy warstwę bez łyka; pozostawienie łyka nie zaszkodzi, ale sprawi, że szparagi nie będą za bardzo delikatne, a ich jedzenie przyjemne). Odłamujemy twarde końce. Następnie umieszczamy w garnku z delikatnie osoloną i posłodzoną 1 łyżeczką cukru wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez około 10 minut. Warto polować, aby szparagi się nie rozgotowały, ponieważ łatwo można przegapić ten moment.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane, jeśli używamy. Wrzucamy posiekane na drobno listki szałwii i delikatnie na małym ogniu podduszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ząbki czosnku obrane z łupinek i dalej na małym ogniu podduszamy.
- Odcedzamy z wody szparagi i wrzucamy je na patelnię z podduszoną szałwią, czosnkiem i pomidorami. Dokładnie mieszamy aby szparagi obtoczyły się w dodatkach i przeszły aromatem podduszonych składników. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z wierzchu posypujemy ziarnami białego sezamu lub na przykład płatkami migdałów. Białe szparagi z szałwią gotowe. Smacznego!