Boczniaki szarpane to pomysł na wegańską odmianę tzw. szarpanej wieprzowiny. I choć danie nie wygląda jakby było z mięsa, to smakuje całkiem podobnie. Z pewnością zachwyci także mięsożerców.

Boczniaki szarpane, czyli wegańska odmiana pulled „pork”
Boczniaki szarpane, czyli wegańska odmiana pulled „pork”

Boczniaki to bardzo wdzięczny produkt do gotowania. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze także szybkie. Nie trzeba więc wiele czasu aby przygotować smaczny i zdrowy posiłek. Bardzo często zdarza mi się przygotowywać flaczki z boczniaków, na które przepis pojawił się już na blogu i cieszy się nieustająco bardzo dużym powodzeniem (link poniżej). Zapewniam Was, ten przepis również stanie się Waszym ulubionym nie tylko ze względu na pyszny smak, ale wspomnianą szybkość wykonania.

ZOBACZ TAKŻE: FLAKI WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKÓW 

O, i jeszcze jedna zaleta, wystarczy dosłownie kilka składników i obiad gotowy. Szarpane boczniaki pasują jako dodatek do ryżu czy kaszy, albo na grzankę do kolacji. Spróbujcie, a przekonacie się, że są pyszne.

Poza tym warto wspomnieć, że boczniaki są naprawdę zdrowe. Na przykład zawierają sporo białka (jak na grzyby), które przyswajalne jest aż w 70 proc. Mają też komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także żelazo, magnez, potas, selen, czy cynk.

Niewiele osób wie, że boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Potrafią wspomagać obniżenie cholesterolu czy tez poziomu cukru we krwi, ale oczywiście przy regularnym jedzeniu. Co ciekawe boczniaki zawierają ergotioneinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu człowieka przed uszkodzeniami i starzeniem się. I nie tracą go nawet w czasie obróbki termicznej.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 500 g boczniaków 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • mała łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek plus opcjonalnie w wersji nie wegańskiej, ale tradycyjnej 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Świeży szczypiorek do posypania
Boczniaki szarpane, czyli wegańska odmiana pulled „pork”
Boczniaki szarpane, czyli wegańska odmiana pulled „pork”

Przygotowanie:

  • Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, ale bardzo delikatnie i od strony kapelusza, aby nie nasiąknęły zbyt mocno wodą. Następnie układamy je na ręczniczku papierowym do odsączenia wody.
  • W tym czasie cebule obieramy i siekamy w pióra. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy na drobno.
  • Boczniaki odrywamy (szarpiemy) kawałek po kawałku. Im drobniejsze paski będziemy odrywać, tym lepiej, ale ostrzegam – potrzebne jest trochę cierpliwości.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane, jeśli używamy. Wrzucamy boczniaki i podsmażamy je (na początku będą nieco wodniste, więc podsmażamy do momentu aż staną się lekko zarumienione).
  • Dorzucamy cebule oraz ząbki czosnku i dalej podsmażamy, co chwilę mieszając. W razie potrzeby można dodać jeszcze łyżeczkę oliwy z oliwek. 
  • Dodajemy wędzoną paprykę oraz oregano, a także doprawiamy solą i pieprzem. Dalej podsmażamy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy keczup oraz sos sojowy i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Boczniaki szarpane, czyli wegańska odmiana pulled „pork” gotowe. Bardzo dobrze smakują z puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *