Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw, która jest jedną z charakterystycznych zup dla tej pory roku. Jest pełna zdrowia, witamin i minerałów. Warto się na nią skusić.

Botwinka - wiosenna zupa z młodych warzyw
Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw

Botwinka to zupa mojego dzieciństwa. Z działkowych warzyw taty smakuje najlepiej. Zawsze kojarzyła mi się z rozpoczęciem sezonu letniego. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca świeżą włoszczyzną i pełna witamin. Wbrew pozorom bardzo łatwo się ją przygotowuje. 

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA BURACZKOWA Z KASZĄ BULGUR

Do jej zrobienia najlepiej użyć świeżych, młodych warzyw z dobrego źródła, wtedy będziemy mieli pewność, że nie zajadamy chemii. Jednak bez względu na to skąd będą warzywa, zupa i tak wyjdzie pyszna.

Przepis jest w pełni roślinny, jednak można tę zupę przygotować na wywarze mięsnym. Zapewniam jednak, że wersja wegetariańska nie odbiega smakiem od mięsnej.

Składniki:

  • Pęczek świeżej botwinki wraz z małymi buraczkami
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 mały burak
  • 12 cm kawałek białej części pora
  • Świeżo posiekana natka pietruszki i koperku – po 1 łyżce
  • 6 małych, młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szklanka napoju roślinnego lub 2 łyżki śmietany 12 procent do zabielenia
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 l przefiltrowanej wody

Przygotowanie

  • Marchewkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por myjemy i siekamy w plasterki. Botwinkę myjemy dokładnie i siekamy na 2 cm kawałki (małe buraczki również). Buraka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Jeśli zupa będzie na wywarze mięsnym, to najpierw gotujemy wywar. W przeciwnym razie, w garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim najpierw sam por posiekany na drobno. 
  • Następnie dodajemy pozostałe warzywa (oprócz botwinki) i cały czas mieszając podsmażamy do lekkiego zarumienienia warzyw.
  • Wlewamy przefiltrowaną wodę, dodajemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy 15 minut pod przykryciem. 
  • Dorzucamy posiekaną botwinkę. Wlewamy także ocet jabłkowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy napój roślinny lub śmietanę, jeśli używamy. Dosypujemy koperek i natkę pietruszki. Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw gotowa. Smacznego!
Botwinka - wiosenna zupa z młodych warzyw
Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *