Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw, która jest jedną z charakterystycznych zup dla tej pory roku. Jest pełna zdrowia, witamin i minerałów. Warto się na nią skusić.
Botwinka to zupa mojego dzieciństwa. Z działkowych warzyw taty smakuje najlepiej. Zawsze kojarzyła mi się z rozpoczęciem sezonu letniego. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca świeżą włoszczyzną i pełna witamin. Wbrew pozorom bardzo łatwo się ją przygotowuje.
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA BURACZKOWA Z KASZĄ BULGUR
Do jej zrobienia najlepiej użyć świeżych, młodych warzyw z dobrego źródła, wtedy będziemy mieli pewność, że nie zajadamy chemii. Jednak bez względu na to skąd będą warzywa, zupa i tak wyjdzie pyszna.
Przepis jest w pełni roślinny, jednak można tę zupę przygotować na wywarze mięsnym. Zapewniam jednak, że wersja wegetariańska nie odbiega smakiem od mięsnej.
Składniki:
- Pęczek świeżej botwinki wraz z małymi buraczkami
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 mały burak
- 12 cm kawałek białej części pora
- Świeżo posiekana natka pietruszki i koperku – po 1 łyżce
- 6 małych, młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 szklanka napoju roślinnego lub 2 łyżki śmietany 12 procent do zabielenia
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 l przefiltrowanej wody
Przygotowanie
- Marchewkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por myjemy i siekamy w plasterki. Botwinkę myjemy dokładnie i siekamy na 2 cm kawałki (małe buraczki również). Buraka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Jeśli zupa będzie na wywarze mięsnym, to najpierw gotujemy wywar. W przeciwnym razie, w garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim najpierw sam por posiekany na drobno.
- Następnie dodajemy pozostałe warzywa (oprócz botwinki) i cały czas mieszając podsmażamy do lekkiego zarumienienia warzyw.
- Wlewamy przefiltrowaną wodę, dodajemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy 15 minut pod przykryciem.
- Dorzucamy posiekaną botwinkę. Wlewamy także ocet jabłkowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy napój roślinny lub śmietanę, jeśli używamy. Dosypujemy koperek i natkę pietruszki. Botwinka – wiosenna zupa z młodych warzyw gotowa. Smacznego!