Brownie wegańskie czyli deser, który uwielbiam, a fakt, że przygotowuje się go w kilka minut, a do tego smakuje zaskakująco dobrze, przekonuje mnie do niego najbardziej.

Kiedy chcemy dbać o szczupłą i zdrową sylwetkę, największe trudności przysparza powstrzymanie się od słodkiego. Sama jestem łasuchem, dlatego szukam alternatywy dla tradycyjnych słodkości. To brownie należy do moich ulubionych ciast. W pełni zaspokaja moją ochotę na „coś słodkiego”. Poza tym mogą je zjeść alergicy unikający glutenu, mleka krowiego czy jajek.

 

Brownie wegańskie bezglutenowe

Składniki (na formę typu keksówka o wymiarach 11×31 ):

  • 250 g mąki ryżowej
  • 3 banany
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 65 g mleka kokosowego lub wody
  • 80 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka mąki lnianej

Brownie wegańskie bezglutenowe

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre, a więc zblendowane banany, olej, mleko lub wodę. Następnie składniki z obu misek bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.

Brownie wegańskie bezglutenowe

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie bez włączonego termoobiegu) przez około 35 minut. Świetnie smakuje ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *