Brownie wegańskie czyli deser, który uwielbiam, a fakt, że przygotowuje się go w kilka minut, a do tego smakuje zaskakująco dobrze, przekonuje mnie do niego najbardziej.
Kiedy chcemy dbać o szczupłą i zdrową sylwetkę, największe trudności przysparza powstrzymanie się od słodkiego. Sama jestem łasuchem, dlatego szukam alternatywy dla tradycyjnych słodkości. To brownie należy do moich ulubionych ciast. W pełni zaspokaja moją ochotę na „coś słodkiego”. Poza tym mogą je zjeść alergicy unikający glutenu, mleka krowiego czy jajek.
Składniki (na formę typu keksówka o wymiarach 11×31 ):
- 250 g mąki ryżowej
- 3 banany
- 1 łyżka rodzynek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- Szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 75 g oleju rzepakowego
- 65 g mleka kokosowego lub wody
- 80 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżka mąki lnianej
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre, a więc zblendowane banany, olej, mleko lub wodę. Następnie składniki z obu misek bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie bez włączonego termoobiegu) przez około 35 minut. Świetnie smakuje ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Smacznego!