Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości na zdrowy obiad. Kolorowo, prosto, smacznie i dietetycznie, takie obiady kocham najbardziej.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Czym tak naprawdę jest Buddha Bowl? To tak pisząc wprost posiłek serwowany w dużej misce, na który składa się wiele zdrowych składników. Jest łatwy w przygotowaniu, można tworzyć dowolne kombinacje z ulubionych składników.

Buddha Bowl – składniki

Na taką miseczkę składają się: produkty pełnoziarniste (np. ryż, komosa ryżowa, makaron razowy), świeże warzywa (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), świeże zielone liście (np. sałaty, szpinaku), zdrowy sos, dodatki typu mięso lub warzywne kotlety, a także różnego rodzaju orzechy. Forma ich podania jest różna, bo można kroić w słupki, talarki, ścierać na tarce lub w postaci spaghetti.

Danie tego typu idealnie nadaje się do pracy, jest bardzo sycące, ale zarazem lekkie i zdrowe. Łatwo się je przygotowuje i można tworzyć własne ulubione kombinacje. Pamiętajcie, poniżej moja propozycja, ale nie musicie trzymać się twardo przy takich składnikach, możecie przygotować własną wersję.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Składniki (na 2 solidne porcje):

  • 60 g ryżu czerwonego
  • 250 g fileta z indyka 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście szpinaku
  • płaska łyżeczka masła klarowanego
  • 1 marchewka czerwona
  • mała marchewka fioletowa
  • Pół świeżego ogórka
  • 1 awokado
  • 10 pistacji
  • 4 łyżki nasion granatu
  • Na sos: sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, pół łyżeczki miodu, szczypta kuminu, szczypta pieprzu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do marynowania mięsa: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Mięso marynujemy w składnikach marynaty i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z opisem na opakowaniu, proporcje 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję ryżu) w delikatnie osolonej wodzie. W czasie gotowania ryżu przygotowujemy pozostałe składniki.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dusimy na nim szpinak. Zdejmujemy z patelni i układamy na misce przygotowanej do dania Buddha Bowl. Na tej samej patelni podsmażamy plastry mięsa, które układamy obok szpinaku.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Kolejno układamy ugotowany ryż, awokado pokrojone w plastry, ogórka, paprykę pokrojoną w paski oraz marchewki pokrojone w słupki. Na ryż posypujemy pistacje. Dodajemy nasiona granatu. Ze składników na sos przygotowujemy mieszaninę. Polewamy całość w misce. Buddha Bowl gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *