Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości na zdrowy obiad. Kolorowo, prosto, smacznie i dietetycznie, takie obiady kocham najbardziej.

Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości
Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Czym tak naprawdę jest Buddha Bowl? To tak pisząc wprost posiłek serwowany w dużej misce, na który składa się wiele zdrowych składników. Jest łatwy w przygotowaniu, można tworzyć dowolne kombinacje z ulubionych składników.

Buddha Bowl – składniki

Na taką miseczkę składają się: produkty pełnoziarniste (np. ryż, komosa ryżowa, makaron razowy), świeże warzywa (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), świeże zielone liście (np. sałaty, szpinaku), zdrowy sos, dodatki typu mięso lub warzywne kotlety, a także różnego rodzaju orzechy. Forma ich podania jest różna, bo można kroić w słupki, talarki, ścierać na tarce lub w postaci spaghetti.

Danie tego typu idealnie nadaje się do pracy, jest bardzo sycące, ale zarazem lekkie i zdrowe. Łatwo się je przygotowuje i można tworzyć własne ulubione kombinacje. Pamiętajcie, poniżej moja propozycja, ale nie musicie trzymać się twardo przy takich składnikach, możecie przygotować własną wersję.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości
Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości

ZOBACZ TAKŻE: SAŁATKA Z CZARNYM MAKARONEM, JAJKIEM I RUKOLĄ

Składniki (na 2 solidne porcje):

  • 60 g ryżu czerwonego
  • 250 g fileta z indyka 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście szpinaku
  • płaska łyżeczka masła klarowanego
  • 1 marchewka czerwona
  • mała marchewka fioletowa
  • Pół świeżego ogórka
  • 1 awokado
  • 10 pistacji
  • 4 łyżki nasion granatu
  • Na sos: sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, pół łyżeczki miodu, szczypta kuminu, szczypta pieprzu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do marynowania mięsa: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego
Buddha Bowl, czyli miska obfitości
Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Mięso marynujemy w składnikach marynaty i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Następnie w tym czasie gotujemy ryż zgodnie z opisem na opakowaniu, proporcje 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję ryżu) w delikatnie osolonej wodzie. W czasie gotowania ryżu przygotowujemy pozostałe składniki.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dusimy na nim szpinak. Zdejmujemy z patelni i układamy na misce przygotowanej do dania Buddha Bowl. Na tej samej patelni podsmażamy plastry mięsa, które układamy obok szpinaku.

Buddha Bowl, czyli miska obfitości

Następnie kolejno układamy ugotowany ryż, awokado pokrojone w plastry, ogórka, paprykę pokrojoną w paski oraz marchewki pokrojone w słupki. Na ryż posypujemy pistacje. Dodajemy też nasiona granatu. Ze składników na sos przygotowujemy mieszaninę. Polewamy całość w misce. Buddha Bowl gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *