Zdrowy obiad. Buddha Bowl, czyli miska obfitości na zdrowy obiad. Kolorowo, prosto, smacznie i dietetycznie, takie obiady kocham najbardziej.
Czym tak naprawdę jest Buddha Bowl? To tak pisząc wprost posiłek serwowany w dużej misce, na który składa się wiele zdrowych składników. Jest łatwy w przygotowaniu, można tworzyć dowolne kombinacje z ulubionych składników.
Buddha Bowl – składniki
Na taką miseczkę składają się: produkty pełnoziarniste (np. ryż, komosa ryżowa, makaron razowy), świeże warzywa (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), świeże zielone liście (np. sałaty, szpinaku), zdrowy sos, dodatki typu mięso lub warzywne kotlety, a także różnego rodzaju orzechy. Forma ich podania jest różna, bo można kroić w słupki, talarki, ścierać na tarce lub w postaci spaghetti.
Danie tego typu idealnie nadaje się do pracy, jest bardzo sycące, ale zarazem lekkie i zdrowe. Łatwo się je przygotowuje i można tworzyć własne ulubione kombinacje. Pamiętajcie, poniżej moja propozycja, ale nie musicie trzymać się twardo przy takich składnikach, możecie przygotować własną wersję.
ZOBACZ TAKŻE: SAŁATKA Z CZARNYM MAKARONEM, JAJKIEM I RUKOLĄ
Składniki (na 2 solidne porcje):
- 60 g ryżu czerwonego
- 250 g fileta z indyka
- 1 czerwona papryka
- 2 garście szpinaku
- płaska łyżeczka masła klarowanego
- 1 marchewka czerwona
- mała marchewka fioletowa
- Pół świeżego ogórka
- 1 awokado
- 10 pistacji
- 4 łyżki nasion granatu
- Na sos: sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, pół łyżeczki miodu, szczypta kuminu, szczypta pieprzu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek
- Do marynowania mięsa: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Mięso marynujemy w składnikach marynaty i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Następnie w tym czasie gotujemy ryż zgodnie z opisem na opakowaniu, proporcje 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję ryżu) w delikatnie osolonej wodzie. W czasie gotowania ryżu przygotowujemy pozostałe składniki.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dusimy na nim szpinak. Zdejmujemy z patelni i układamy na misce przygotowanej do dania Buddha Bowl. Na tej samej patelni podsmażamy plastry mięsa, które układamy obok szpinaku.
Następnie kolejno układamy ugotowany ryż, awokado pokrojone w plastry, ogórka, paprykę pokrojoną w paski oraz marchewki pokrojone w słupki. Na ryż posypujemy pistacje. Dodajemy też nasiona granatu. Ze składników na sos przygotowujemy mieszaninę. Polewamy całość w misce. Buddha Bowl gotowe. Smacznego!