Przepis na bułeczki z mąki pełnoziarnistej z syropem klonowym i cynamonem pochodzi z przepisów Jamiego Olivera. Bardzo smaczne i zdrowe danie na poobiedni deser.
Składniki (około 9 bułeczek):
- 7 g drożdży instant
- 185 ml ciepłego mleka migdałowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka zmielonego bądź startego w moździerzu siemienia lnianego
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
- ¼ łyżeczki soli
- 30 g podprażonych orzechów pekan lub tak jak u mnie posiekane orzechy pistacjowe
Nadzienie:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 60 g podprażonych pekanów lub pistacji
- 4 wypestkowane daktyle (mogą być suszone)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
Opcjonalnie można polać lukrem (2 łyżki mleka migdałowego podgrzane z 75 g cukru pudru), ja jednak już tego nie robiłam.
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do miseczki, wlewamy mleko migdałowe i syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie w dużej misce mieszamy mielone siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, olej kokosowy i sól – mieszając wlewamy drożdże z mlekiem i syropem. Łączymy wszystko rękoma – ciasto będzie dość lepkie, ale taką właśnie strukturę ma mieć. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy przez chwilę. Umieszczamy w wysmarowanej olejem kokosowym misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W malakserze miksujemy na gładko banany, pekany, daktyle, cynamon i syrop klonowy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40x20cm. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy równą warstwę. Zwijamy ciasto od krótszego boku, kroimy na 9 plastrów.
Plastry ciasta umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po tym czasie umieszczamy bułeczki z mąki pełnoziarnistej w piekarniku i pieczemy przez 30 minut na złoty kolor.