Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie to pyszny pomysł na zdrowe i bardzo smaczne kotlety pasujące nie tylko do obiadu z dodatkiem pysznej surówki, ale też jako składnik hamburgerów w wersji wegetariańskiej.

Burgery dyniowe z kaszą jaglaną - wegetariańskie
Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie

Sezon na dynię w pełni, dlatego warto wykorzystać te piękne, pomarańczowe głowy i przygotować nie tylko zupę dyniową w postaci kremu, ale też burgery. Szczególnie, że łatwo się je przygotowuje i są pyszne.

ZOBACZ TAKŻE: BURGERY RYBNE PIECZONE W PIEKARNIKU

Składniki (na 9 sztuk):

  • 400 g upieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, ponieważ jest mniej wodnista)
  • 1 szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej 
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub każdej innej
  • Sól, pieprz do smaku
  • duża łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego (można pominąć, jeśli nie lubimy)
  • jajko

Do panierki: 1 szklanka płatków owsianych, 5 dużych łyżek startego sera typu parmezan 

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od upieczenia dyni Hokkaido. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość zapiekamy przez 25 minut, a następnie 400 g upieczonej dyni rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka. Można tez zblendować. 
  • Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy gorącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczy, a następnie gotujemy do miękkości przez około 20 minut. Należy zwrócić uwagę, aby do końca odparować wodę, w przeciwnym razie masa do burgerów będzie się rozpadać.
  • Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Gdy wszystkie składniki będą przygotowane mieszamy je w misce z dodatkiem oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, mąki, kurkumy, kminku, soli i pieprzu oraz sosu sojowego. Próbujemy, czy masa ma odpowiednią dla nas słoność i ostrość. W razie co doprawiamy jeszcze. Na koniec dodajemy jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  • Blachę na której będziemy piec burgery wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • Na talerzu mieszamy ze sobą płatki owsiane oraz starty parmezan i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w panierce z płatków i startego parmezanu. 
  • Na przygotowanej wcześniej blaszce układamy uformowane kotlety i pieczemy przez 25 minut. Podajemy z ulubioną surówką. Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie gotowe. Smacznego!
Burgery dyniowe z kaszą jaglaną - wegetariańskie
Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *