Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie to pyszny pomysł na zdrowe i bardzo smaczne kotlety pasujące nie tylko do obiadu z dodatkiem pysznej surówki, ale też jako składnik hamburgerów w wersji wegetariańskiej.
Sezon na dynię w pełni, dlatego warto wykorzystać te piękne, pomarańczowe głowy i przygotować nie tylko zupę dyniową w postaci kremu, ale też burgery. Szczególnie, że łatwo się je przygotowuje i są pyszne.
ZOBACZ TAKŻE: BURGERY RYBNE PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki (na 9 sztuk):
- 400 g upieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, ponieważ jest mniej wodnista)
- 1 szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub każdej innej
- Sól, pieprz do smaku
- duża łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku mielonego (można pominąć, jeśli nie lubimy)
- jajko
Do panierki: 1 szklanka płatków owsianych, 5 dużych łyżek startego sera typu parmezan
Przygotowanie:
- Zaczynamy od upieczenia dyni Hokkaido. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość zapiekamy przez 25 minut, a następnie 400 g upieczonej dyni rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka. Można tez zblendować.
- Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy gorącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczy, a następnie gotujemy do miękkości przez około 20 minut. Należy zwrócić uwagę, aby do końca odparować wodę, w przeciwnym razie masa do burgerów będzie się rozpadać.
- Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Gdy wszystkie składniki będą przygotowane mieszamy je w misce z dodatkiem oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, mąki, kurkumy, kminku, soli i pieprzu oraz sosu sojowego. Próbujemy, czy masa ma odpowiednią dla nas słoność i ostrość. W razie co doprawiamy jeszcze. Na koniec dodajemy jajko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Blachę na której będziemy piec burgery wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- Na talerzu mieszamy ze sobą płatki owsiane oraz starty parmezan i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w panierce z płatków i startego parmezanu.
- Na przygotowanej wcześniej blaszce układamy uformowane kotlety i pieczemy przez 25 minut. Podajemy z ulubioną surówką. Burgery dyniowe z kaszą jaglaną – wegetariańskie gotowe. Smacznego!