Burgery rybne pieczone w piekarniku, a więc pomysł na kotlety, które nie tylko nie ociekają tłuszczem, ale są też bardzo zdrowe, ze względu na wykorzystanie dorsza.
To szczególnie dobry pomysł na przemycenie ryby dzieciom, które za rybą nie przepadają. Są łatwe w zrobieniu, a pieczenie w piekarniku powoduje, że są też dietetyczne, bo nie ma możliwości chłonięcia tłuszczu, tak jak to jest w przypadku, gdy smażymy burgery na patelni.
Burgery świetnie nadają się jako danie obiadowe, podane na przykład w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako dodatek do fishburgera.
ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KALAREPY, A’ LA SCHABOWE
Składniki (na 6 sztuk burgerów rybnych):
- 600 g dorsza (może być polędwica lub filet)
- pół małej cukinii
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej razowej
Oraz do panierowania:
- 5 czubatych łyżek bułki tartej razowej lub sezamu
I odrobina oleju do wysmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
- Rybę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie mielimy w malakserze lub za pomocą blendera.
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (odsączamy nadmiar płynu), a cebulę siekamy na drobno. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
- Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem rzepakowym po całości. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- W misce łączymy ze sobą zmieloną rybę, warzywa posiekane na drobno, szczypiorek, koperek posiekany, a także kaszę mannę.
- Dodajemy jajko i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Za pomocą dłoni formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej lub sezamie. W zależności od wielkości tworzonych kotletów wyjdzie ich około 6-8 sztuk.
- Tak przygotowane kotlety umieszczamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Na koniec po wierzchu smarujemy każdego kotleta za pomocą pędzelka olejem rzepakowym.
- Pieczemy przez 15 minut z jednej strony, a następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Burgery rybne pieczone w piekarniku gotowe. Smacznego!