Burgery rybne pieczone w piekarniku, a więc pomysł na kotlety, które nie tylko nie ociekają tłuszczem, ale są też bardzo zdrowe, ze względu na wykorzystanie dorsza.

Burgery rybne pieczone w piekarniku
Burgery rybne pieczone w piekarniku

To szczególnie dobry pomysł na przemycenie ryby dzieciom, które za rybą nie przepadają. Są łatwe w zrobieniu, a pieczenie w piekarniku powoduje, że są też dietetyczne, bo nie ma możliwości chłonięcia tłuszczu, tak jak to jest w przypadku, gdy smażymy burgery na patelni.

Burgery świetnie nadają się jako danie obiadowe, podane na przykład w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako dodatek do fishburgera.

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KALAREPY, A’ LA SCHABOWE

Składniki (na 6 sztuk burgerów rybnych):

  • 600 g dorsza (może być polędwica lub filet)
  • pół małej cukinii
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej razowej

Oraz do panierowania:

  • 5 czubatych łyżek bułki tartej razowej lub sezamu

 I odrobina oleju do wysmarowania papieru do pieczenia.

Przygotowanie:

  • Rybę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie mielimy w malakserze lub za pomocą blendera.
  • Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (odsączamy nadmiar płynu), a cebulę siekamy na drobno. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
  • Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem rzepakowym po całości. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • W misce łączymy ze sobą zmieloną rybę, warzywa posiekane na drobno, szczypiorek, koperek posiekany, a także kaszę mannę.
  • Dodajemy jajko i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  • Za pomocą dłoni formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej lub sezamie. W zależności od wielkości tworzonych kotletów wyjdzie ich około 6-8 sztuk.
  • Tak przygotowane kotlety umieszczamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Na koniec po wierzchu smarujemy każdego kotleta za pomocą pędzelka olejem rzepakowym.
  • Pieczemy przez 15 minut z jednej strony, a następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Burgery rybne pieczone w piekarniku gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *