Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki to pyszny pomysł na wykorzystanie bobu inaczej niż tylko z masłem i bułką tartą. Łatwo się je przygotowuje i najlepiej smakują w towarzystwie pysznej, letniej surówki.
Bób to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych i cały rok na niego czekam, a że sezon nie trwa zbyt długo, to gdy tylko pojawi się na straganie, korzystam z niego do oporu. Najlepiej i najprościej jest go przygotować po prostu z masłem i bułką tartą, ale po kilku razach to może się znudzić. Warto więc skusić się na inne dania z bobem.
Właściwości zdrowotne bobu
Przy okazji trzeba wspomnieć, że bób jest bardzo zdrowy. Szczególnie polecam go osobom zmagającym się z niedokrwistością, ponieważ bób ma sporo żelaza. Co prawda nie jest to żelazo hemowe, ale i tak warto go jeść. Zawiera też sporo fosforu, magnezu, wapnia, a także witaminy C i witamin z grupy B. Stanowi dobre źródło białka roślinnego. A co ciekawe, jest najstarszą, jadalną rośliną strączkową na świecie.
Dzięki obecności potasu reguluje ciśnienie krwi, a z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego pomaga obniżyć poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi. I co najważniejsze, na długo daje uczucie sytości, więc pomoże w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów zmniejszając ryzyko podjadania między posiłkami.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK
Składniki (na 6 burgerów):
- 1 szklanka (o pojemności 200 ml) kaszy jaglanej – masa sucha
- 500 g bobu
- pół dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- Garść natki pietruszki posiekanej na drobno
- 1 łyżka koperku posiekanego na drobno
- 3 łyżki startego parmezanu (w wersji wegańskiej można pominąć)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy i gotujemy w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy w delikatnie osolonej wodzie. Studzimy.
- Bób gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 minut, do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórek.
- Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na 4 łyżkach oliwy aż do zarumienienia.
- W misce łączymy ze sobą obrany bób, kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę wraz z oliwą oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy także natkę pietruszki i koperek, a także wlewamy sos sojowy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i doprawiamy masę solą i pieprzem do smaku wedle własnego gustu.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie oliwą (1 łyżeczka wystarczy). Do małej miseczki wlewamy przegotowaną wodę. Z masy, za pomocą zwilżonych dłoni (masa jest dość lepka, woda ułatwia formowanie burgerów bez konieczności dodawania jajka), formujemy kotlety i układamy je na wysmarowanym oliwą papierze. Kotlety pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówką i z sosem jogurtowym.
Burgery z bobu, kaszy jaglanej i pietruszki gotowe. Smacznego!