Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów. Dzięki wykorzystaniu fasoli z puszki robi się je naprawdę szybko.

Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa  - przepis
Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa

Przepis na burgery z fasoli nie jest wymagający, świetnie sprawdzi się do zrobienia domowych, zdrowych hamburgerów z bułką pełnoziarnistą lub po prostu jako kotlet do obiadu podany z warzywami lub surówką. Są bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze zdrowe. Świetnie zastąpią mięso w diecie, a dzięki obecności fasoli białko będzie dostarczone na odpowiednim poziomie.

Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa  - przepis
Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa

Właściwości zdrowotne fasoli

Biała fasola ma bardzo dużo wspomnianego białka, przewyższa nawet zawartość białka w takiej samej ilości mięsa choć oczywiście nie jest to tak pełnowartościowe białko. Ma też dużo błonnika, który pomaga na przykład w regulacji poziomu glukozy we krwi, tym samym przeciwdziała cukrzycy typu II. Jest skarbnicą magnezu i żelaza, dlatego wspomaga układ krwionośny i przeciwdziała anemii.

ZOBACZ TAKŻE: Smalec z fasoli

Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża cholesterol. Z kolei zawartość fitosteroli reguluje układ hormonalny i działa antynowotworowo. Także obecność inhibitorów proteaz tak działa. Co ciekawe, biała fasola nie zawiera sodu, a więc chroni przed nadciśnieniem tętniczym. 

I jeszcze jedna ważna zaleta, biała fasola zawiera sporo lecytyny i witamin z grupy B, dlatego kojąco wpływa na układ nerwowy i pamięć.

Uważać powinny jednak na nią osoby zmagające się z chorobami układu trawienia i kobiety w ciąży. 

Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa  - przepis
Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa

Składniki (na 10 sztuk):

  • 2 puszki białej fasoli (np. gotowanej na parze)
  • 200 g cukinii
  • 1 duża lub dwie małe marchewki
  • mała cebula
  • 1 łyżka sezamu białego
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej

Plus odrobina oleju rzepakowego do podsmażenia i sezam do obtoczenia burgerów

Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa  - przepis
Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na łyżeczce masła klarowanego. Marchewkę oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy na patelnię. Dusimy chwilę do miękkości i aby pozbyć się wody z cukinii. Dodajemy fasolę z puszki bez zalewy oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku, łyżkę sezamu, paprykę wędzoną i oregano. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i dokładnie mieszamy.

Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa  - przepis
Burgery z fasoli i warzyw, czyli kotlety bez mięsa

Masę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i blendujemy, ale nie musi być to jednolita masa. Do całości wbijamy 1 jajko oraz dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które to obtaczamy w sezamie z dwóch stron i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego aż do zarumienienia przez około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe burgery z fasoli odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy albo jako składnik zdrowych hamburgerów, albo do obiadu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *