Burrito w wersji dietetycznej, czyli kuchnia meksykańska na talerzu. To doskonały pomysł na kolację ze znajomymi, lunch do pracy, czy po prostu dietetyczny fast food.
Burrito, to tłumacząc na język polski dosłownie – osiołek. Jest to potrawa pochodząca z Meksyku, która składa się z pszennej tortilli wypełnionej farszem z fasolą, meksykańskim ryżem i mięsem. Prawda jest jednak taka, że co kraj na świecie, to kombinacje wypełnienia inne. Niewątpliwe to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie. A przy tym wszystkim nie jest wysokokaloryczne. Z pewnością warto wypróbować. Polecam przepis.
Składniki (na 8 porcji):
Na farsz
Farsz ryżowy:
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 2 szklanki bulionu lub wody
- pół szklanki posiekanych pomidorów z puszki
- Szczypta soli
Farsz mięsny:
- 400 g mielonej wołowiny (u mnie zmielona ligawa wołowa)
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- Pół szklanki wody
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 1 mała, czerwona papryka
- Pół puszki czerwonej fasoli
- Przyprawy: szczypta soli, łyżeczka kminu rzymskiego, pól łyżeczki papryki ostrej mielonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
oraz świeża cykoria, kawałek sera korycińskiego (może być inny) startego na tarce oraz sok z limonki.
Na tortille
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g gorącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- po pół łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Oczywiście zaczynamy od tortilli. Wszystkie składniki ze sobą łączymy w misce i wyrabiamy przez około 5 minut na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Zaczynamy od ryżowego. Cebulę, czosnek i chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i chwilę podsmażamy. A następnie wrzucamy ryż i cały czas mieszając podsmażamy aż zbrązowieje. Dolewamy bulion lub wodę oraz pomidory i doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy całość i dusimy około pół godziny.
Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone wołowe i paprykę czerwoną pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski.
Podsmażamy aż do zarumienienia mięsa. Na koniec dodajemy przyprawy i czerwoną fasolę, a następnie wodę i pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy przez około pół godziny.
W międzyczasie wracamy do tortilli. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulę. Na silikonowej stolnicy rozwałkowujemy z kul okrągłe placki o średnicy około 23 cm. Następnie każdy placek pieczemy na suchej patelni po 30 sekund z obu stron (nie dłużej, bo tortille wyjdą za twarde).
Na środek każdego placka układamy kolejno liść cykorii, porcję farszu ryżowego, porcję mięsnego, a z wierzchu skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy startym serem. Zawijamy. Najpierw składamy boki do środka, a później zwijamy w rulon, ponieważ takie składanie zapewni nam to, że burrito nie będzie się rozpadało.
Na koniec zawinięte burrito podpiekamy w piekarniku na blaszce z papierem do pieczenia przez około 8 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza, dolne i górne grzanie).
Oczywiście podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym, na którego przepis tu. Burrito w wersji dietetycznej gotowe. Smacznego!