Chlebek bananowy to jeden z tych wypieków, które mogłabym powtarzać bez końca. Jest zdrowy, smaczny i pożywny.

Chlebek bananowy w wersji fit

Poza tym chlebek bananowy to mała liczba składników, szybkie przygotowanie i pyszny smak. Idealnie sprawdza się jako przekąska przed lub w trakcie treningu. Świetnie smakuje z masłem orzechowym lub powidłami domowej roboty.

Chlebek bananowy w wersji fit

Polecam wszystkim, którzy z jakiegoś powodu jeszcze go nie znają. Zwłaszcza, że z powodzeniem może zastąpić pieczywo na śniadanie czy być smacznym dodatkiem do kawy. Istnieje sporo przepisów na chlebek bananowy, jednak ten jest w wersji odchudzonej, ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wykorzystanie mąki pełnoziarnistej, a nie mąki pszennej niskiego typu. Nie jest suchy, a świeżość utrzymuje aż do kilku dni. Z pewnością go pokochacie.

ZOBACZ TAKŻE: Piernik z jabłkami

Chlebek bananowy w wersji fit

Składniki (na formę keksówkę o wymiarach 10×30 cm):

  • 4-5 bananów (jeden może służyć jako dekoracja na wierzchu pokrojony w plastry podłużne lub poprzeczne)
  • 2 jajka (można zastąpić w wersji wege jajkiem z chia, a więc dwie duże łyżki chia zalane 6 łyżkami ciepłej wody)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu lub 3 łyżki erytrytolu (można bez niczego, zwłaszcza jeśli banany są bardzo dojrzałe i bardzo słodkie)
  • Szczypta soli
  • Płatki migdałowe
Chlebek bananowy w wersji fit

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne i górne grzanie bez termoobiegu). W czasie nagrzewania piekarnika przygotujemy ciasto.

Zaczynamy od bananów. Banany blendujemy w misce z jajkami i łyżką oleju. Nie musza być idealnie zblendowane.

Chlebek bananowy w wersji fit

W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i bardzo dokładnie je mieszamy. Następnie zawartość miski przesypujemy do mokrych produktów i delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

Na sam koniec mieszaninę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypujemy na przykład płatkami migdałowymi lub ulubionymi orzeszkami, albo układamy plastry banana.

Pieczemy przez około 35-40 minut aż do tzw. „suchego patyczka”. Chlebek bananowy podajemy z ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze smakuje z domowymi powidłami lub wspomnianym też masłem orzechowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *