Ciasteczka kakaowo-owsiane, czyli jak w 10 minut zrobić pyszny deser? To taki pomysł na bardzo smaczne ciasteczka, gdy na przykład goście już w drodze. Są łatwe do zrobienia i niezbyt kaloryczne.
To taki niezawodny przepis na ekspresowe ciasteczka. Nigdy się na nich nie zawiodłam. Łatwo się je robi i tak naprawdę nie trzeba się specjalnie przy nich namęczyć. Po prostu mieszamy składniki i już. Ja ty razem formowałam kształt serca z pomocą foremek do ciasteczek, ale tak naprawdę rozpłaszczenie masy ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia też się sprawdzi. Jeśli lubicie pochrupać ciasteczka, to pokochacie ten przepis na zabój. Polecam.
![Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut](https://cookandlife.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_7308_jpg-960x1280.jpeg)
ZOBACZ TAKŻE: Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki (na kilkanaście małych ciasteczek):
- 1 szklanka (o pojemności 270 ml) płatków owsianych górskich, można użyć bezglutenowych
- 4 łyżki mąki owsianej (można użyć każdej innej mąki)
- 3 duże płaskie łyżki kakao
- 1 jajko
- 6 czubatych łyżek erytrytolu lub 3 łyżki cukru trzcinowego
- 40 g masła lub oleju kokosowego (z masłem lepsze 😉 )
- Odrobina ziaren wanilii lub 1 mała łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
- W misce łączymy ze sobą płatki owsiane (najlepsze będą do tego płatki owsiane górskie), mąkę owsianą, erytrytol lub cukier trzcinowy w zależności od tego, czego używamy oraz kakao i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy.
- W dalszej kolejności dodajemy jajko oraz olej kokosowy lub masło (masło najlepiej aby było wcześniej wyciągnięte z lodówki, ponieważ dzięki temu szybciej uda nam się połączyć masę), a także ziarna wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg).
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe ciasteczka (nabieramy masę wielkości orzecha włoskiego). Masa jest dość klejąca, ale nie będzie miało to wpływu na efekt końcowy ciasteczek. Ciasteczka w trakcie pieczenia nie rosną i nie rozlewają się na boki.
- Następnie tak uformowane ciasteczka kakaowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, choć obawiam się, że u większości do tego czasu nie wytrzymają. Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut gotowe. Smacznego!
![Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut](https://cookandlife.pl/wp-content/uploads/2020/09/xIMG_7301-595x793.jpeg.pagespeed.ic.RvFhgUx_L-.jpg)