Ciasteczka kakaowo-owsiane, czyli jak w 10 minut zrobić pyszny deser? To taki pomysł na bardzo smaczne ciasteczka, gdy na przykład goście już w drodze. Są łatwe do zrobienia i niezbyt kaloryczne.

To taki niezawodny przepis na ekspresowe ciasteczka. Nigdy się na nich nie zawiodłam. Łatwo się je robi i tak naprawdę nie trzeba się specjalnie przy nich namęczyć. Po prostu mieszamy składniki i już. Ja ty razem formowałam kształt serca z pomocą foremek do ciasteczek, ale tak naprawdę rozpłaszczenie masy ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia też się sprawdzi. Jeśli lubicie pochrupać ciasteczka, to pokochacie ten przepis na zabój. Polecam.  

Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut
Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut

ZOBACZ TAKŻE: Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki (na kilkanaście małych ciasteczek):

  • 1 szklanka (o pojemności 270 ml) płatków owsianych górskich, można użyć bezglutenowych
  • 4 łyżki mąki owsianej (można użyć każdej innej mąki)
  • 3 duże płaskie łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek erytrytolu lub 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 40 g masła lub oleju kokosowego (z masłem lepsze 😉 )
  • Odrobina ziaren wanilii lub 1 mała łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

  • W misce łączymy ze sobą płatki owsiane (najlepsze będą do tego płatki owsiane górskie), mąkę owsianą, erytrytol lub cukier trzcinowy w zależności od tego, czego używamy oraz kakao i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy.
  • W dalszej kolejności dodajemy jajko oraz olej kokosowy lub masło (masło najlepiej aby było wcześniej wyciągnięte z lodówki, ponieważ dzięki temu szybciej uda nam się połączyć masę), a także ziarna wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg).
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe ciasteczka (nabieramy masę wielkości orzecha włoskiego). Masa jest dość klejąca, ale  nie będzie miało to wpływu na efekt końcowy ciasteczek. Ciasteczka w trakcie pieczenia nie rosną i nie rozlewają się na boki. 
  • Następnie tak uformowane ciasteczka kakaowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, choć obawiam się, że u większości do tego czasu nie wytrzymają. Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut gotowe. Smacznego!
Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut
Ciasteczka kakaowo-owsiane w 10 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *