Poniedziałek, koniec wakacji, aż się prosi o coś słodkiego do kawy. Proponuję ekspresowe ciasteczka maślane. Są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, nie ma mowy aby się nie udały.

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Składniki (porcja ciasteczek maślanych dla 4 osób, bądź dwóch Ciasteczkowych Potworów):
• 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
• ¾ kostki masła dobrze schłodzonego
• nieco mniej niż ½ szklanki cukru trzcinowego
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki cynamonu mielonego
• łyżka śmietany 12 procent
• szczypta soli

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, masło siekamy i dorzucamy do mąki, podobnie cukier i cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i łyżkę śmietany oraz cynamon. Zagniatamy ze składników ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane

Po tym czasie rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 cm i wykrawamy foremkami o ulubionym kształcie ciasteczka. Pieczemy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Gdy się lekko zarumienią są gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *