Ciasteczka z masłem orzechowym to maksimum radości przy minimum wysiłku, bo łatwo się je przygotowuje, a co najważniejsze – są zdrowe. Idealnie nadają się jako ciasteczko do pracy lub do szkoły, albo potreningowa, szybka przekąska.
Często w swojej pracy dietetycznej spotykam się z mitem, że masło orzechowe jest niezdrowe. A przecież zarówno masło orzechowe tak jak i orzechy są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Dostarczają wielu ważnych minerałów, witamin a także białka. Dobrze też zaspokaja ochotę na „słodkie”, gdyż jest sycące.
Masło orzechowe
A co to jest masło orzechowe? To nic innego jak po prostu zmielone orzechy z dodatkami. Najlepiej jednak wybierać masła orzechowe, które w prawie 100 % są zrobione z orzechów, bo to właśnie dodatki, jak np. cukier są tuczące i niezdrowe. I jeśli nie chce nam się robić masła samemu (przepis tutaj), możemy z powodzeniem kupić dobrej jakości masło w sklepie.
Jakie właściwości ma masło orzechowe? Przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu, dobrze wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, wspiera układ nerwowy, polepsza pamięć, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także ze względu na dużą ilość błonnika wspiera profilaktykę raka jelita grubego.
Masło orzechowe nadaje się do wszystkiego, no może prawie wszystkiego, bo do smarowania pieczywa, a także to doskonały dodatek do deserów, przekąsek lub po prostu jako zwiększenie różnorodności naszej diety.
Składniki(na 15 sztuk):
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 150 g płatków owsianych
- 1 banan
- 100 g daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mielonych migdałów
Przygotowanie:
Daktyle suszone namaczamy w zagotowanej wodzie na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i blendujemy na mus.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). Blachę, na której będziemy piec ciasteczka wykładamy papierem do pieczenia.
W misie umieszczamy płatki owsiane i masło orzechowe i miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałów, siemię lniane, ekstrakt z wanilii oraz zblendowane daktyle. Na koniec dodajemy łyżkę mielonych migdałów oraz banana i miksujemy jeszcze 4 minuty dalej na wolnych obrotach.
Po tym czasie formujemy małe kulki za pomocą zwilżonych wodą dłoni i rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy przez 12 minut w piekarniku. Ciasteczka z masłem orzechowym gotowe. Smacznego!
Cudowny przepis. Testuje
Trzymam kciuki za efekt 🙂