Gdy najdzie ochota na słodycz świetnie sprawdzają się wszelakiej maści ciasteczka. Zdrowe, smaczne, a przy tym szybkie w przygotowaniu. Szczególną sympatią cieszą się u mnie ciasteczka owsiano-kokosowe. Polecam!
Składniki (20 szt. ciasteczek owsiano-kokosowych):
- 1, 5 szklanki płatkow owsianych
- Pół szklanki wiórkow kokosowych
- 1 łyżka rodzynek
- 3 suszone śliwki pokrojone na drobno
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 jajka
- 100 g masła klarowanego
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łyżką nakładamy masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasteczka owsiano-kokosowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie i termoobieg) przez około 15-20 minut. Smacznego!