Ciasto czekoladowe z frużeliną z wiśni, bo czekolada i wiśnie się kochają. Z tego powodu choć raz w sezonie wiśniowym muszę upiec to ciasto.
Uwielbiam wiśnie, a wiem że nie każdy za nimi przepada. Oprócz swojej masy zalet zdrowotnych ma też tę jedną, jedyną zaletę ważną dla mnie – wspaniale smakują z czekoladą.
Ciasto czekoladowe z frużeliną z wiśni nie jest niskokaloryczne, nie będę ukrywała, jednak tym razem nie o to chodzi. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Zawsze się udaje i zaskoczy smakiem każdego łasucha.
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 25cm):
- 80 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
- 150 g masła
- 1 szklanka mleka migdałowego lub krowiego
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego bądź erytrolu
- 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Odrobina ostrej papryki mielonej (dosłownie tyle, co na czubku małej łyżeczki)
Dodatkowo 2 szklanki wiśni bez pestek, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka cynamonu,1 płaska łyżka mąki ziemniaczane oraz 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). W małym garnku podgrzewamy masło, czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy aż do połączenia składników. Odstawiamy z ognia i dodajemy mleko, mieszamy i pozostawiamy na boku.
W pierwszej misce ubijamy jajka z cukrem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrą papryką. Następnie wlewamy do niej ubite jajka oraz mieszaninę czekolady, mleka i masła. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników (można zmiksować, ale na wolnych obrotach).
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy frużelinę z wiśni.
Wydrylowane wiśnie przekładamy do małego garnka i podgrzewamy przez około 5-10, minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier, cynamon, ekstrakt z wanilii, zagotowujemy. W szklance mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną z odrobiną soku z gotujących się wiśni i dodajemy do zawartości garnka. Zagotowujemy i frużelina z wiśni gotowa.
Na wystudzone ciasto wylewamy wiśniową masę i ciasto czekoladowe z frużeliną z wiśni gotowe. Smacznego!