Sezon na ciasta drożdżowe z różnymi owocami trwa. Ten rodzaj ciasta kojarzy się z dzieciństwem, kiedy zapach świeżo upieczonego drożdżowca unosił się w całym domu. Proponuję zatem ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Składniki (na formę 24×36):
- 35 g drożdży
- 3 żółtka
- pół kostki masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego bądź ksylitolu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ½ kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
na kruszonkę
- pół kostki masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki
oraz rabarbar, który kroimy w kostkę
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, ½ szklanki mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn, dosypujemy resztę mąki i zaczynamy wyrabiać. W trakcie dodajemy pozostałe mleko. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto jest gotowe, gdy już nie klei się do ręki. Pozostawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, bądź siekamy widelcem i rozcieramy z mąką i cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie) i pieczemy przez około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego!