Ciasto ze szpinakiem „mech” to smaczna i zdrowa alternatywa dla kalorycznych słodkości. Z dodatkiem kremu jogurtowego i granatu, łatwe w przygotowaniu, idealne na Wielkanoc.

Ciasto ze szpinakiem "mech"
Ciasto ze szpinakiem „mech”

Składniki (na formę o średnicy 26cm):

  • 400 g świeżego szpinaku (można użyć mrożonego); ze świeżego należy pozbyć się łodyg i zalać wrzątkiem na około 3 minuty, po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody; mrożony po prostu rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ700
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki agaru (można zagęszczać również żelatyną)
  • 2/3 szklanki wody

Nasiona owocu granatu do posypania plus wiórki kokosowe

Ciasto ze szpinakiem "mech"
Ciasto ze szpinakiem „mech”

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, w międzyczasie powoli wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie).

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy i odkrawamy wierzch, który kruszymy na talerzu. Ciasto wkładamy z powrotem do formy. W międzyczasie robimy krem jogurtowy. Jogurt miksujemy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Agar rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy do temperatury 90 stopni Celsjusza, następnie czekamy aż wystygnie i dolewamy do masy jogurtu i cukru – całość mieszamy. Masę kremową wylewamy na zielony spód w formie, a na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch oraz wiórki kokosowe, na nim nasiona z granatu. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około 3-4 godziny. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *