Ciasto ze szpinakiem „mech” to smaczna i zdrowa alternatywa dla kalorycznych słodkości. Z dodatkiem kremu jogurtowego i granatu, łatwe w przygotowaniu, idealne na Wielkanoc.
Składniki (na formę o średnicy 26cm):
- 400 g świeżego szpinaku (można użyć mrożonego); ze świeżego należy pozbyć się łodyg i zalać wrzątkiem na około 3 minuty, po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody; mrożony po prostu rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ700
- ½ szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 800 g jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki agaru (można zagęszczać również żelatyną)
- 2/3 szklanki wody
Nasiona owocu granatu do posypania plus wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, w międzyczasie powoli wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy i odkrawamy wierzch, który kruszymy na talerzu. Ciasto wkładamy z powrotem do formy. W międzyczasie robimy krem jogurtowy. Jogurt miksujemy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Agar rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy do temperatury 90 stopni Celsjusza, następnie czekamy aż wystygnie i dolewamy do masy jogurtu i cukru – całość mieszamy. Masę kremową wylewamy na zielony spód w formie, a na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch oraz wiórki kokosowe, na nim nasiona z granatu. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około 3-4 godziny. Smacznego!