Gdy za oknem upał nie ma ochoty na przyrządzanie czasochłonnych potraw. Dlatego dziś propozycja na obiad to cukinia faszerowana kaszą gryczaną i bobem plus jeszcze kilka warzyw. Smacznie, zdrowo i pożywnie, a przy tym to danie wcale nie jest wymagające zbyt dużego wysiłku.
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 7 pieczarek
- szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser mozzarella około 125 g
- 1 łyżka oleju kokosowego lub 2 łyżki masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, bazylii i majeranku do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy. Cukinie drążymy, uzyskany w ten sposób miąższ siekamy na drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie pieczarki. Na łyżce oleju kokosowego bądź masła podsmażamy miąższ z cukinii, następnie paprykę, pieczarki i cebulę, później dokładamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. A na koniec do wszystkiego dorzucamy jeszcze kaszę gryczaną i bób i 3 minuty podsmażamy. Doprawiamy przyprawami do smaku i przecierem pomidorowym.
Farsz nakładamy do wnętrza cukinii, na wierzch kładziemy plasterki pomidora i mozzarelli.
Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie) przez około 45 minut. Smacznego!