Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych to pomysł na szybki obiad w stylu tajskim. Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i sycący.
Kuchnia tajska, czy w ogóle azjatycka to kuchnia bogata w aromaty ziół i przypraw. Ciesząca i sycąca podniebienia wszystkich smakoszy aromatów imbiru, liści kaffiru, mleka kokosowego czy kurkumy.
Przepis na to pikantne, szybkie i banalne danie poznałam na warsztatach kuchennych z Luizą Trisno, wspaniałym chefem, która kuchnię – nie tylko zresztą azjatycką – ma w przysłowiowym „małym palcu”. Dawniej przygotowywałam różnego rodzaju curry, ale nigdy w takiej wersji: z ziemniakami i schabem. Warto było spróbować i z pewnością ten przepis zagości u mnie jeszcze nie raz.
ZOBACZ TAKŻE: CZARNY MAKARON RYŻOWY Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI
Składniki (dla 2-4 osób):
- około ½ kg schabu bez kości
- 1 łyżka żółtej pasty curry (dowolnej marki, szczególnie jednak polecam taką w zasadzie bez sztucznych dodatków, którą można znaleźć w sklepach z produktami kuchni świata, na przykład Mae Ploy lub w marketach na dziale z produktami azjatyckimi) W oryginalnym przepisie z warsztatów korzystaliśmy z zielonej pasty, jednak nie było w sklepie zielonej, więc zamieniłam na żółtą. Pamiętajcie, że pastę curry po otwarciu można przechowywać jeszcze sporo czasu w lodówce.
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- Mleko kokosowe (około 0,5 – 0,7 litra)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
W woku, albo na zwykłej patelni podgrzewamy olej i dodajemy łyżkę żółtej pasty curry. Co chwilę mieszając podsmażamy aż do porządnego zarumienienia, aby wydobyć wszystkie aromaty. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w pióra oraz schab w dość cienkie paski.
Do woka wrzucamy cebulę, ząbki czosnku i podsmażamy na brązowy kolor. Następnie dorzucamy schab i co chwilę mieszając wszystko razem podsmażamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zawartości w woku. Chwilę podsmażamy aż do zarumienienia.
Następnie zalewamy mlekiem kokosowym tak, aby ziemniaki i schab były przykryte. Gotujemy około 15-20 minut do miękkości ziemniaków i mięsa.
Przed podaniem doprawiamy solą i posypujemy świeżą natką pietruszki posiekaną na drobno. Curry ze schabem – kuchnia dla zapracowanych gotowe. Ja dodatkowo podałam ryż ugotowany z trawą cytrynową, czosnkiem, liśćmi kafiru. Smacznego!