Dorada pieczona z warzywami, czyli sheet pan dinner, a więc po prostu obiad z blachy, który robi się właściwie sam. Wystarczy pyszna ryba, trochę warzyw i sporo przypraw, a pyszny obiad dla całej rodziny gotowy.

Dorada to ryba, którą szczególnie polecam dzieciom i kobietom w ciąży, ze względu na to, że cechuje się niską zawartością rtęci w stosunku do innych ryb. Jednak należy sprawdzać, z jakich obszarów połowowych pochodzi dany egzemplarz, który kupujemy, ponieważ jest to gatunek zagrożony wyginięciem. Najlepiej wybierać doradę z okolic Morza Śródziemnego, a nie z wód północno-wschodniego Atlantyku.
Warto wspomnieć, że dorada jest bardzo zdrową rybą. Cechuje się też małą ilością ości, więc jedzenie jej nie sprawia żadnego problemu. To ryba o białym mięsie, która cechuje się sporą ilością witamin z grupy B, a szczególnie jest bardzo dobrym źrodłem witaminy B12, a także witaminy D oraz żelaza i fosforu. To dobre źródło pełnowartościowego białka. Poza tym ma sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na profil cholesterolowy i układ sercowo-naczyniowy.
ZOBACZ TAKŻE: DORSZ W SOSIE BALSAMICZNYM – PRZEPIS DOSKONAŁY
Składniki (na 2 porcje):
- 2 sztuki dorady
- 1 mały bakłażan
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 główka czosnku
- Mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: po 1 łyżeczce papryki słodkiej mielonej, oregano, ziół prowansalskich, czarnuszki
- płaska łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4 plasterki czerwonej cebuli
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ryby. Wypatroszone i oczyszczone (ja proszę o tę czynność Pana w sklepie) dorady myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Układamy na talerzu.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Doradę nacinamy w poprzek w trzech miejscach. Obieramy 3 ząbki czosnku i kroimy w plastry, które wciskamy w nacięcia ryby. Nacieramy całą rybę solą i pieprzem. Do wnętrza wkładamy posiekaną natkę pietruszki, po 2 plastry cebuli oraz po 1 łyżeczce masła i rozgnieciony ząbek czosnku. Z wierzchu polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Sypiemy szczyptą soli z wierzchu. Układamy na ręczniku papierowym na 20 minut. Po tym czasie wycieramy sok, który pojawił się na plastrach za pomocą ręcznika papierowego.
- Warzywa, a więc marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do miski i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy (oprócz czarnuszki). Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Główkę czosnku dzielimy na ząbki (bez obierania) i również wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Obok układamy ryby oraz warzywa. Układamy także bakłażana pokrojonego w plastry, którego polewamy łyżką oliwy z oliwek i posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu, a także posypujemy nasionami czarnuszki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy blachę z przygotowanymi warzywami oraz rybą i pieczemy przez 25-30 minut. Podajemy z sosem jogurtowym lub keczupem. Dorada pieczona z warzywami, czyli sheet pan dinner gotowa. Smacznego!
