Ryba to zawsze dobra opcja na obiad. Dorsz po prowansalsku to danie na szybko. Bardzo zdrowe i bardzo sycące, a przy tym nie trzeba się przy nim za wiele napracować.
Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu po około 100-150 g. Zwłaszcza ryby morskie są szczególnie pożyteczne dla naszego organizmu, bo zawierają kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, poza tym odpowiadają za prawidłowe działanie siatkówki oka oraz potrzebne są aby zapewnić prawidłową ruchliwość plemników w procesie spermatogenezy. Co ważne, kwasy omega-3 to także lepsze funkcjonowanie układu krążenia i mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- Około 350 g polędwicy z dorsza
- Pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1 niewielka cukinia
- 1 mały bakłażan
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Kawałek około 15 cm białej części pora
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka wody
- Przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka bazylii, 1 oregano, szczypta rozmarynu, sól, pieprz do smaku
- do posypania ryby szczypta tymianku, papryki słodkiej, mielonej oraz sól i pieprz
- Pomarańcza
Przygotowanie:
Polędwicę z dorsza kroimy na dwa kawałki, myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem, szczyptą papryki słodkiej mielonej oraz tymiankiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie gotujemy przez około 10-15 minut soczewicę czerwoną w proporcji pół szklanki soczewicy w 1 szklance wody. Odcedzamy i pozostawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy obrane ząbki czosnku, następnie na patelni obsmażamy rybę z dwóch stron przez około 3 minuty z każdej. Zdejmujemy rybę z patelni i wrzucamy cukinię umytą i pokrojoną w kostkę, bakłażana umytego i pokrojonego w kostkę, por posiekany na drobno oraz pomidory podzielone na pół. Wszystko smażymy przez około 15 minut. W połowie dodajemy przyprawy, ocet balsamiczny i szklankę wody. Czekamy aż woda lekko odparuje. Dodajemy soczewicę ugotowaną wcześniej i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec kładziemy rybę na warzywa aby trochę ją podgrzać i podajemy na talerz z dodatkiem pomarańczy, której sokiem polewamy rybę przed zjedzeniem. Dorsz po prowansalsku gotowy. Smacznego!