Dorsz w sosie balsamicznym, czyli ryba na obiad. To danie dla tych, którym znudziła się ryba przygotowana w tradycyjny sposób, a więc na przykład smażona. Łatwo się ją przygotowuje, a sos jest obłędny w smaku i pasuje również do mięsa .

Obiad z rybą w roli głównej, konkretnie polędwicą z dorsza. Był już przepis na dorsza w sosie dyniowo-pomarańczowym – tutaj.

Alternatywa dla smażonej ryby

Tym razem jednak ryba w pysznym sosie balsamicznym, zapiekana w piekarniku, aby była bardziej dietetyczna i lekkostrawna. Z powodzeniem przygotuje ją każdy, nawet bez wielkich umiejętności kulinarnych, a ryba zaskoczy smakiem. Z powodzeniem można w ten sposób przygotować także łososia lub każdą inną rybę. 

Składniki (na 6 porcji):

  • około 600 g polędwicy z dorsza

Na marynatę i sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (można użyć czarnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Plus na każdą osobę kasza pęczak – 60g (porcja) oraz spora garść szpinaku (porcja dla jednej osoby) jako dodatki.

Przygotowanie:

Dorsza myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam na sześć kawałków. Zostawiamy na talerzu obok. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na marynatę (w tym 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a 3 zostawiamy w całości). Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy marynatą.

Kaszę pęczak gotujemy do miękkości. Szpinak podsmażamy do zwiędnięcia na patelni z dodatkiem masła klarowanego, ze szczyptą soli oraz pieprzu.

Po piętnastu minutach odwracamy rybę i zostawiamy na kolejne 15 minut (przykrywamy folią aluminiową).

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Gdy piekarnik uzyska pożądaną temperaturę, wkładamy rybę przykrytą folią aluminiową. Pieczemy przez 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.

Sos można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej przesianej przez sitko. Ja jednak taki zostawiłam, jaki powstał w czasie pieczenia. Podajemy na przykład z kaszą pęczak i świeżym szpinakiem podsmażonym na patelni na łyżeczce masła klarowanego ze szczyptą soli i pieprzu. Dorsz w sosie balsamicznym – przepis doskonały gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *