Farinata, czyli chrupiący, bezglutenowy placek z ciecierzycy, który z powodzeniem może zastąpić pieczywo do kolacji w towarzystwie sałatki. Łatwy w przygotowaniu, zdrowy, a co najważniejsze – pyszny.

Farinata przywodzi mi na myśl wizytę we Włoszech. Tam właśnie jest bardzo popularną przekąską. Szczególnie w rejonie Ligurii i Toskanii. Można ją w dowolny sposób komponować z ulubionymi dodatkami, ziołami i za każdym razem smakuje odrobinę inaczej.

Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy
Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy

ZOBACZ TAKŻE: PIZZA FIT Z PATELNI

Farinata jest tak banalna w przygotowaniu, że kiedy ją pierwszy raz robiłam, to pomyślałam, że pewnie się nie uda, bo to trochę zbyt prosta sprawa. Ale okazała się sukcesem i często korzystam z tego przepisu, gdy nie mam upieczonego, domowego chleba. Idealnie nadaje się do kolacji z dodatkiem pysznej sałatki lub na obiad jako dodatek do pysznej zupy-krem, albo też po prostu jako samodzielna przekąska do pracy. Warto też pamiętać, że mąka z ciecierzycy jest naprawdę bardzo zdrową mąką, z tego powodu dobrze, aby była w naszej diecie. Polecam!

Składniki (na mały placek o średnicy 26 cm):

  • 1 szklanka (o pojemności 270 ml) mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka (o pojemności 270 ml) przegotowanej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • Szczypta kminku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • Po szczypcie: suszonego oregano, rozmarynu, bazylii i ziół prowasalskich

Przygotowanie:

  • Do niewielkiej miski wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia soli.
  • Następnie partiami dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą rózgi lub łyżki, ale uwaga, aby nie powstawały grudki mąki. 
  • Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany lub jak niektórzy mówią, konsystencję ciasta na naleśniki. 
  • Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny.
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). Formę (ja użyłam ceramicznej) smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego do żądanej temperatury piekarnika.
  • W tym czasie do ciasta dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wyciągamy formę, a następnie przelewamy do gorącej formy ciasto i posypujemy z wierzchu wszystkimi przyprawami, a także układamy plasterki czerwonej cebuli. Wstawiamy do piernika i pieczemy przez 20 minut aż do zarumienienia ciasta. I gotowe. Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy gotowy. Smacznego!
Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy
Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *