Farinata, czyli chrupiący, bezglutenowy placek z ciecierzycy, który z powodzeniem może zastąpić pieczywo do kolacji w towarzystwie sałatki. Łatwy w przygotowaniu, zdrowy, a co najważniejsze – pyszny.
Farinata przywodzi mi na myśl wizytę we Włoszech. Tam właśnie jest bardzo popularną przekąską. Szczególnie w rejonie Ligurii i Toskanii. Można ją w dowolny sposób komponować z ulubionymi dodatkami, ziołami i za każdym razem smakuje odrobinę inaczej.
ZOBACZ TAKŻE: PIZZA FIT Z PATELNI
Farinata jest tak banalna w przygotowaniu, że kiedy ją pierwszy raz robiłam, to pomyślałam, że pewnie się nie uda, bo to trochę zbyt prosta sprawa. Ale okazała się sukcesem i często korzystam z tego przepisu, gdy nie mam upieczonego, domowego chleba. Idealnie nadaje się do kolacji z dodatkiem pysznej sałatki lub na obiad jako dodatek do pysznej zupy-krem, albo też po prostu jako samodzielna przekąska do pracy. Warto też pamiętać, że mąka z ciecierzycy jest naprawdę bardzo zdrową mąką, z tego powodu dobrze, aby była w naszej diecie. Polecam!
Składniki (na mały placek o średnicy 26 cm):
- 1 szklanka (o pojemności 270 ml) mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka (o pojemności 270 ml) przegotowanej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- Szczypta kminku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- Po szczypcie: suszonego oregano, rozmarynu, bazylii i ziół prowasalskich
Przygotowanie:
- Do niewielkiej miski wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia soli.
- Następnie partiami dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą rózgi lub łyżki, ale uwaga, aby nie powstawały grudki mąki.
- Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany lub jak niektórzy mówią, konsystencję ciasta na naleśniki.
- Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). Formę (ja użyłam ceramicznej) smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego do żądanej temperatury piekarnika.
- W tym czasie do ciasta dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wyciągamy formę, a następnie przelewamy do gorącej formy ciasto i posypujemy z wierzchu wszystkimi przyprawami, a także układamy plasterki czerwonej cebuli. Wstawiamy do piernika i pieczemy przez 20 minut aż do zarumienienia ciasta. I gotowe. Farinata, czyli chrupiący placek z ciecierzycy gotowy. Smacznego!