Flaczki z kalmarów, czyli danie które kojarzy się po pierwsze z egoztyką, a po drugie z czymś niekoniecznie smacznym. Nic bardziej mylnego. Są pyszne, wykwintne i z pewnością – łatwe w przygotowaniu.
Kalmary to owoce morza. Mają delikatne mięso o morskim smaku, są też lekko gumowate w konsystencji i co ciekawe, bezsprzecznie są naturalnym afrodyzjakiem.
Właściwości kalmarów
Są również bardzo zdrowe. Podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mają też dużą ilość witamin z grupy B, a także jodu, selenu i fluoru. Są także źródłem w mniejszej ilości żelaza, cynku i magnezu.
Kalmary można w tej chwili kupić w wielu miejscach. Jednakże najłatwiej kupić gotowe krążki z kalmarów, wtedy nie musimy się bawić w żadne oczyszczanie, tylko mamy gotowy produkt.
ZOBACZ TAKŻE: Flaki wegetariańskie z boczniaków
Składniki (na 6-8 porcji):
- około 300 g krążków kalmarów
- 250 g pieczarek
- 10 g suszonych grzybków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera – mały
- Około 12 cm białej części pora
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- około 2 l bulionu warzywnego lub wody
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Po 1 łyżce imbiru, majeranku, gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej oraz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzybki namaczamy w miseczce. W tym czasie obieramy seler, marchewki i pietruszkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Wrzucamy starte warzywa oraz namoczone i przepłukane grzybki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżeczce masła klarowanego podsmażamy por posiekany na drobno oraz cebulki dymki także posiekane na drobno. Dodajemy pieczarki i razem jeszcze chwilę podsmażamy, co niewątpliwie zajmie kilka minut. W dalszej kolejności dodajemy do garnka z warzywami. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do zawartości w garnku. Wrzucamy przyprawy i dolewamy passatę pomidorową.
Całość gotujemy. Dorzucamy kalmary przemyte pod bieżącą wodą i wszystko gotujemy przez około 25 minut, tak aby kalmary były miękkie. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Choć, jeśli używamy ostrej papryki, to nie będzie potrzebne zbyt wiele pieprzu . Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Flaczki z kalmarów gotowe. Smacznego!