Flaczki z kalmarów, czyli danie które kojarzy się po pierwsze z egoztyką, a po drugie z czymś niekoniecznie smacznym. Nic bardziej mylnego. Są pyszne, wykwintne i z pewnością – łatwe w przygotowaniu.

Kalmary to owoce morza. Mają delikatne mięso o morskim smaku, są też lekko gumowate w konsystencji i co ciekawe, bezsprzecznie są naturalnym afrodyzjakiem.

Flaczki z kalmarów - przepisy
Flaczki z kalmarów

Właściwości kalmarów

Są również bardzo zdrowe. Podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mają też dużą ilość witamin z grupy B, a także  jodu, selenu i fluoru. Są także źródłem  w mniejszej ilości żelaza, cynku i magnezu. 

Kalmary można w tej chwili kupić w wielu miejscach. Jednakże najłatwiej kupić gotowe krążki z kalmarów, wtedy nie musimy się bawić w żadne oczyszczanie, tylko mamy gotowy produkt.

ZOBACZ TAKŻE: Flaki wegetariańskie z boczniaków

Flaczki z kalmarów - przepis
Flaczki z kalmarów

Składniki (na 6-8 porcji):

  • około 300 g krążków kalmarów
  • 250 g pieczarek
  • 10 g suszonych grzybków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera – mały
  • Około 12 cm białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • około 2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Po 1 łyżce imbiru, majeranku, gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej oraz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzybki namaczamy w miseczce. W tym czasie obieramy seler, marchewki i pietruszkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Wrzucamy starte warzywa oraz namoczone i przepłukane grzybki.  Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. 

Flaczki z kalmarów - przepisy
Flaczki z kalmarów

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżeczce masła klarowanego podsmażamy por posiekany na drobno oraz cebulki dymki także posiekane na drobno. Dodajemy pieczarki i razem jeszcze chwilę podsmażamy, co niewątpliwie zajmie kilka minut. W dalszej kolejności dodajemy do garnka z warzywami. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do zawartości w garnku. Wrzucamy przyprawy i dolewamy passatę pomidorową.

Całość gotujemy. Dorzucamy kalmary przemyte pod bieżącą wodą i wszystko gotujemy przez około 25 minut, tak aby kalmary były miękkie. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Choć, jeśli używamy ostrej papryki, to nie będzie potrzebne zbyt wiele pieprzu . Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Flaczki z kalmarów gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *