Flaki wegetariańskie z boczniaków, czyli zdrowa alternatywa dla tradycyjnych. Smaczne, sycące, idealne danie na obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu i niskokaloryczne.
Boczniaki to grzyby, które zdecydowanie powinny pojawić się w naszej diecie na co dzień. Zawierają sporo witamin (cały kompleks witamin z grupy B, witaminę C) oraz minerałów – żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Poza tym zawiera bardzo cenny dl człowieka przeciwutleniacz ergotioneinę, która opóźnia efekty starzenia. Co ciekawe przeciwutleniacz ten nie traci na wartości nawet podczas obróbki termicznej. Udowodniono również działanie przeciwnowotworowe tych niezwykłych grzybów, dzięki obecności substancji hamującej powstawanie guzów.
Pożyteczne będą również dla osób walczących ze zbyt wysokim „złym” cholesterolem i wysokim poziomem cukru we krwi.
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 2 l wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub szklanka passaty pomidorowej
- Przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe, papryka ostra mielona – pół łyżeczki, 1 łyżka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- Sól, pieprz do smaku
- Pasta z suszony grzybów – 1 łyżka lub garść suszonych grzybków (należy je wcześniej namoczyć w miseczce z wodą)
- Świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Boczniaki oczyścić, delikatnie umyć i pokroić w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule posiekać na drobno.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie boczniaki i podsmażać co chwilę mieszając. Następnie po około 10 minutach dodać cebule posiekane i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Dalej mieszając podsmażać. Po około 10 minutach dodać starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusić wszystko jeszcze chwilę. Następnie dolewamy wodę, dorzucamy pastę z suszonych grzybów lub garść suszonych grzybów namoczonych wcześnie w miseczce i gotujemy wszystko do miękkości grzybów, około 40 minut. Na koniec dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem wedle uznania i jeszcze chwilę gotujemy. Flaki wegetariańskie z boczniaków podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki i z grzankami.