Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz parmezanem, czyli danie lekkie, sycące i delikatne. Idealnie nadaje się na pożywne, zdrowe śniadanie lub do zapakowania jako posiłek do pracy.

Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Frittata to tak naprawdę masa jajeczna, która jest zapiekana z warzywami, czasem szynką i serem. Jest potrawą popularną w Hiszpanii i Włoszech. Prosto się ją przygotowuje i posmakuje każdemu kto uwielbia wszelkiego rodzaju omlety.

Zobacz także: Placki z jabłkami bez cukru

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 1 cebulka dymka
  • 2 duże garście szpinaku
  • 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 łyżki sera parmezan startego na tarce o grubych oczkach
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka za pomocą widelca lub trzepaczki, dodać szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Na patelni (o średnicy 22 cm) rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę posiekaną w bardzo drobną kostkę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażać aż do zarumienienia. Następnie dolać oliwę z oliwek i wrzucić szpinak. Podsmażać przez 3 minuty, co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość na patelni, a liście po prostu zwiędną. Dodać pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Podsmażać jeszcze 2 minuty. Po tym czasie pomidorki odwrócić na drugą stronę i podsmażać jeszcze minutę. 

Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Wylać masę jajeczną równomiernie na całości patelni. Z wierzchu posypać startym parmezanem. Doprawić ewentualnie pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Najlepiej użyć patelni teflonowej (oczywiście z nie uszkodzoną powierzchnią). Łatwiej będzie przygotować frittatę, bo nie będzie przywierać do spodu.

Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas łopatką podważamy lekko brzegi, aby się nie przypiekły. Dobrze jest również lekko małymi kółkami mieszać w środku masę jajeczną. Przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze chwilę podsmażamy na wolnym ogniu. Po minucie frittata ze szpinakiem gotowa. Przed podaniem warto pozostawić ją na 5 minut, aby chwilę ostygła (łatwiej będzie ją ściągnąć zpatelni), a następnie dzielimy na dwie części i delikatnie zsuwamy z patelni na talerze. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *