Gofry owsiane, pyszne i zdrowe to pomysł na wyjątkowe drugie śniadanie lub wyjątkową kolację. Szybko się je przygotowuje i smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, na przykład z jajkiem sadzonym.
Znacie to: morze, słońce, plaża, gofry z bitą śmietaną i owocami…? To trochę nieodłączny element naszych miejscowości nadmorskich. Niestety, gofry nie należą do najmniej kalorycznych dań. Dlatego dziś proponuję przepis na wersję nieco odchudzoną, którą z powodzeniem mogą zjeść osoby będące na redukcji. Przepis przetestowany wiele razy i zawsze wychodzi. A gofrownica to naprawdę niewielki wydatek (ja kupiłam swoją w jakimś supermarkecie za niewielkie pieniądze). Polecam więc spróbować domowych i zdrowych gofrów owsianych.
Standardowe, suche gofry to około 140 kcal, ale z dodatkami to już niestety więcej. Gofry z bitą śmietaną i owocami (w zależności oczywiście ile jest bitej śmietany i owoców) to nawet 500 kcal za sztukę. Warto więc przygotować własne, domowe, które będą zdrowszą alternatywą.
Składniki (na 6 sztuk, każda po 145 kcal):
- 150 g mąki owsianej (ja użyłam zmielonych płatków owsianych)
- Jajo – 2 sztuki
- Szczypta soli
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub erytrolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki wody mineralnej (może być przegotowana lub przefiltrowana)
Plus ulubione dodatki.
Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy składniki płynne. Wszystko mieszamy. Nakładamy na gofrownicę i pieczemy około 10 minut (w połowie pieczenia warto otworzyć na moment gofrownicę).
Posypujemy ulubionymi składnikami. U mnie to surowe kakao, arbuz pokrojony na kawałki, jeżyny oraz nasiona granatu. Gofry owsiane, pyszne i zdrowe gotowe. Smacznego!