Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek to danie dla miłośników gołąbków, którzy nie jedzą ich w tradycyjnej – mięsnej – formie. Co ciekawe, wcale ich smak nie odbiega mocno od tych znanych wszystkim.
Gołąbki to danie, które rzadko gości na naszych stołach, bo po prostu nie chce nam się ich robić. Wymagają nieco przygotowań, więc są czasochłonne, a to zdecydowanie odstrasza. Jednak jeśli wybierzemy opcję z kapustą włoską, to na pewno ten czas się nieco skróci. Kapusta włoska nie wymaga długiego gotowania wstępnego i póżniej gotowania w garnku, a to znacznie przyspiesza czas działań.
ZOBACZ TAKŻE: Pulpety z kaszy jaglanej i warzyw – dietetyczne
Składniki (na 9-10 sztuk):
- 300 g kaszy jaglanej
- 6 pieczarek
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki plus szczypior
- 1 czerwona papryka
- duża marchewka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, pól łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- łyżeczka naturalnej przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka sosu worcestershire – można pominą lub zamienić na sos sojowy
- 1 passata pomidorowa
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Główka kapusty – najlepiej włoskiej, ale może być też zwykła (tak jak tym razem u mnie; wtedy należy nieco dłużej ją obgotowywać i później gotować)
Przygotowanie:
Kasze jaglaną płuczemy kilkukrotnie w ciepłej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale skracamy czas gotowania o jakieś 5 minut. Studzimy i wsypujemy do dużej miski.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz cebulki dymki. Następnie dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w małą kostkę i dalej chwilę podsmażamy. Przerzucamy do miski. Paprykę myjemy, pozbywamy się z niej gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy przyprawami a także ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy jedno jajko i mieszamy zawartość w misce. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy szczypiorek posiekany na drobno.
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wycięciem do dołu) i gotować przez około 10-15 minut. Następnie studzimy, a po przestudzeniu rozbieramy kapustę z liści i zostawiamy je na talerzu.
Na każdym liściu układamy porcję farszu i zwijamy gołąbki. Układamy w szerokim garnku. Z wierzchu całość przykrywamy liśćmi, które nie nadają się już do zrobienia gołąbków. Całość zalewamy passatą pomidorową gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy zioła, sos worcestershire lub sos sojowy i doprawiamy go solą oraz pieprzem wedle uznania już pod koniec gotowania. Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek gotowe. Smacznego!