Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek to danie dla miłośników gołąbków, którzy nie jedzą ich w tradycyjnej – mięsnej – formie. Co ciekawe, wcale ich smak nie odbiega mocno od tych znanych wszystkim.

Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek
Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek

Gołąbki to danie, które rzadko gości na naszych stołach, bo po prostu nie chce nam się ich robić. Wymagają nieco przygotowań, więc są czasochłonne, a to zdecydowanie odstrasza. Jednak jeśli wybierzemy opcję z kapustą włoską, to na pewno ten czas się nieco skróci. Kapusta włoska nie wymaga długiego gotowania wstępnego i póżniej gotowania w garnku, a to znacznie przyspiesza czas działań.

ZOBACZ TAKŻE: Pulpety z kaszy jaglanej i warzyw – dietetyczne

Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek
Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek

Składniki (na 9-10 sztuk):

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 6 pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki plus szczypior
  • 1 czerwona papryka
  • duża marchewka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, pól łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • łyżeczka naturalnej przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka sosu worcestershire – można pominą lub zamienić na sos sojowy
  • 1 passata pomidorowa
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Główka kapusty – najlepiej włoskiej, ale może być też zwykła (tak jak tym razem u mnie; wtedy należy nieco dłużej ją obgotowywać i później gotować)

Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek
Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek

Przygotowanie:

Kasze jaglaną płuczemy kilkukrotnie w ciepłej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale skracamy czas gotowania o jakieś 5 minut. Studzimy i wsypujemy do dużej miski. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz cebulki dymki. Następnie dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w małą kostkę i dalej chwilę podsmażamy. Przerzucamy do miski. Paprykę myjemy, pozbywamy się z niej gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy przyprawami a także ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy jedno jajko i mieszamy zawartość w misce. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy szczypiorek posiekany na drobno.

Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek
Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wycięciem do dołu) i gotować przez około 10-15 minut. Następnie studzimy, a po przestudzeniu rozbieramy kapustę z liści i zostawiamy je na talerzu.

Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek
Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek

Na każdym liściu układamy porcję farszu i zwijamy gołąbki. Układamy w szerokim garnku. Z wierzchu całość przykrywamy liśćmi, które nie nadają się już do zrobienia gołąbków. Całość zalewamy passatą pomidorową gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy zioła, sos worcestershire lub sos sojowy i doprawiamy go solą oraz pieprzem wedle uznania już pod koniec gotowania. Gołąbki wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *