Gulasz z soczewicy czerwonej jako alternatywa dla mięsnego. Pyszny, sycący i tradycyjnie bardzo prosty w przygotowaniu.
Czerwona soczewica to bardzo dobre źródło białka, które świetnie może zastąpić mięso. Daje uczucie nasycenia, jest lekkostrawna i wspomaga trawienie.
Do przygotowania gulaszu nie potrzebujemy zbyt wiele składników, każdy może go przygotować, nawet jeśli nie jest mistrzem w kuchni, jest bardzo aromatyczny i zdrowy. O zaletach czerwonej soczewicy było przy okazji przepisu na pyszne kotlety, dla przypomnienia tutaj.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek 10 cm białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 250 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- zioła: pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gulasz z soczewicy czerwonej zaczynamy od podsmażenia na patelni lub w woku pora posiekanego w talarki. Następnie dorzucamy soczewicę czerwoną i przez kilkanaście sekund podsmażamy. Dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy około 10 minut.
W międzyczasie obieramy marchewki i pietruszkę, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone blendujemy na pastę. Wszystko to dodajemy do zawartości w woku. W kolejności dodajemy także passatę pomidorową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby możemy regulować ilość wody, tak aby gulasz miał pożądaną konsystencję.
Na koniec doprawiamy przyprawami i sosem sojowym do smaku. Można też dodać innych ulubionych przypraw, które świetnie tu będą pasowały, na przykład bazylii. Gulasz z soczewicy czerwonej gotowy.
Podajemy na przykład z brązowym ryżem i ulubioną surówką. U mnie z brukwi, na którą przepis tutaj. Smacznego!