Gulasz z soczewicy czerwonej jako alternatywa dla mięsnego. Pyszny, sycący i tradycyjnie bardzo prosty w przygotowaniu.

Gulasz z soczewicy czerwonej

Czerwona soczewica to bardzo dobre źródło białka, które świetnie może zastąpić mięso. Daje uczucie nasycenia, jest lekkostrawna i wspomaga trawienie.

Do przygotowania gulaszu nie potrzebujemy zbyt wiele składników, każdy może go przygotować, nawet jeśli nie jest mistrzem w kuchni, jest bardzo aromatyczny i zdrowy. O zaletach czerwonej soczewicy było przy okazji przepisu na pyszne kotlety, dla przypomnienia tutaj.

Gulasz z soczewicy czerwonej

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek 10 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • zioła: pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku.

Gulasz z soczewicy czerwonej

Przygotowanie:

Gulasz z soczewicy czerwonej zaczynamy od podsmażenia na patelni lub w woku pora posiekanego w talarki. Następnie dorzucamy soczewicę czerwoną i przez kilkanaście sekund podsmażamy. Dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy około 10 minut.

Gulasz z soczewicy czerwonej

W międzyczasie obieramy marchewki i pietruszkę, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone blendujemy na pastę. Wszystko to dodajemy do zawartości w woku. W kolejności dodajemy także passatę pomidorową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby możemy regulować ilość wody, tak aby gulasz miał pożądaną konsystencję.

Gulasz z soczewicy czerwonej

Na koniec doprawiamy przyprawami i sosem sojowym do smaku. Można też dodać innych ulubionych przypraw, które świetnie tu będą pasowały, na przykład bazylii. Gulasz z soczewicy czerwonej gotowy.

Gulasz z soczewicy czerwonej

Podajemy na przykład z brązowym ryżem i ulubioną surówką. U mnie z brukwi, na którą przepis tutaj. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *