Halibut na parze w sosie szafranowym to pomysł na rybny piątek. Danie pyszne, bardzo zdrowe i polecane dla wszystkich, no może prawie wszystkich.

Klika słów o halibucie. To ryba, która dość często gości na naszym stole. Ma bardzo, ale to bardzo delikatny smak i jeszcze delikatniejszą konsystencję. Tak jak wszystkie ryby, ze względu na kwasy omega-3 odgrywa bardzo dużą rolę między innymi w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. 

Halibut na parze w sosie szafranowym - przepis
Halibut na parze w sosie szafranowym

Właściwości zdrowotne halibuta

Zawiera bardzo dużo witaminy D, a także witaminy B12, która jest istotna między innymi w profilaktyce anemii. To także dobre źródło witaminy B6 oraz niacyny działających dobrze na wygląd skóry. Jest skarbnicą potasu, który jest istotny dla prawidłowej pracy serca, a także układu nerwowego. Dodatkowo jest w nim dużo selenu, który pozytywnie wpływa na regulację układu odpornościowego, czy też wspomaga pracę tarczycy.

Niestety, to też ryba, która ma duże właściwości kumulowania rtęci, dlatego nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom.

ZOBACZ TAKŻE: Dorsz po prowansalsku

Halibut na parze w sosie szafranowym - przepis
Halibut na parze w sosie szafranowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kawałki halibuta, każdy po około 150 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos

  • 1 szklanka wody oraz 1 łyżka sosu rybnego
  • Pół czerwonej papryki świeżej
  • Około 12 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta nitek szafranu (około 40 nitek)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo świeża rukola oraz brukselka gotowana w wodzie. 

Przygotowanie:

Kawałki halibuta myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy łyżką oliwy z oliwek. Układamy w garnku do gotowania na parze lub na sitku do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. 

Halibut na parze w sosie szafranowym - przepis
Halibut na parze w sosie szafranowym

W małym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz por posiekany na drobno i chwilę dusimy. Dolewamy sos rybny i wsypujemy paprykę umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i posiekaną w kostkę. Dolewamy wodę, wrzucamy nitki szafranu i gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po 5 minutach zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną przesianą przez sitko. Dorzucamy świeżo posiekany szczypiorek. Na talerzu układamy rukolę, na niej kładziemy rybę, którą polewamy sosem. Dodatkowo podajemy ugotowane brukselki. Halibut na parze w sosie szafranowym gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *