Halibut na parze w sosie szafranowym to pomysł na rybny piątek. Danie pyszne, bardzo zdrowe i polecane dla wszystkich, no może prawie wszystkich.
Klika słów o halibucie. To ryba, która dość często gości na naszym stole. Ma bardzo, ale to bardzo delikatny smak i jeszcze delikatniejszą konsystencję. Tak jak wszystkie ryby, ze względu na kwasy omega-3 odgrywa bardzo dużą rolę między innymi w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów.
Właściwości zdrowotne halibuta
Zawiera bardzo dużo witaminy D, a także witaminy B12, która jest istotna między innymi w profilaktyce anemii. To także dobre źródło witaminy B6 oraz niacyny działających dobrze na wygląd skóry. Jest skarbnicą potasu, który jest istotny dla prawidłowej pracy serca, a także układu nerwowego. Dodatkowo jest w nim dużo selenu, który pozytywnie wpływa na regulację układu odpornościowego, czy też wspomaga pracę tarczycy.
Niestety, to też ryba, która ma duże właściwości kumulowania rtęci, dlatego nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom.
ZOBACZ TAKŻE: Dorsz po prowansalsku
Składniki (na 4 porcje):
- 4 kawałki halibuta, każdy po około 150 g
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos
- 1 szklanka wody oraz 1 łyżka sosu rybnego
- Pół czerwonej papryki świeżej
- Około 12 cm białej części pora
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta nitek szafranu (około 40 nitek)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo świeża rukola oraz brukselka gotowana w wodzie.
Przygotowanie:
Kawałki halibuta myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy łyżką oliwy z oliwek. Układamy w garnku do gotowania na parze lub na sitku do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.
W małym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz por posiekany na drobno i chwilę dusimy. Dolewamy sos rybny i wsypujemy paprykę umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i posiekaną w kostkę. Dolewamy wodę, wrzucamy nitki szafranu i gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po 5 minutach zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną przesianą przez sitko. Dorzucamy świeżo posiekany szczypiorek. Na talerzu układamy rukolę, na niej kładziemy rybę, którą polewamy sosem. Dodatkowo podajemy ugotowane brukselki. Halibut na parze w sosie szafranowym gotowy. Smacznego!