Coś miłego jest w przyprawie curry, słoneczna, aromatyczna i wyrazista. Dziś na obiad indyk curry z mlekiem kokosowym, a także dodatkiem rozgrzewającego, świeżego imbiru.

Indyk curry z mlekiem kokosowym
Indyk curry z mlekiem kokosowym

Składniki (porcja dla 3-4osób):
• 400 g piersi z indyka
• 2 łyżki oleju arachidowego
• 1 łyżka mielonej curry
• 2 trawy cytrynowe
• 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 mała papryczki chilli
• kawałek świeżo startego imbiru (wielkości kciuka)
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 200 g mleka kokosowego
• 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chilli siekamy na drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i chwilę smażymy. Dodajemy mięso, które obsmażamy dokładnie z każdej strony. Gdy będzie już równomiernie zarumienione zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, chilii oraz trawę cytrynową podzieloną na mniejsze kawałki, następnie dorzucamy wszystkie przyprawy oraz cukier, cały czas mieszając podsmażamy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe oraz wodę; całość gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dorzucamy indyka i gotujemy razem aż do zmięknięcia. Podajemy z brązowym ryżem bądź ryżowym makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *