Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami to pomysł na jaglankę budyniową z wykorzystaniem pysznej czekolady i suszonych czereśni bez konserwantów.

Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami
Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami

Pomysłów na drugie śniadanie mam bardzo dużo, zwłaszcza jeśli chodzi o owsianki i jaglanki. W pysznej i zdrowej formie potrafią dać przysłowiowego kopa na cały dzień. Za każdym razem można też robić różne kombinacje i uzyskać różne smaki. Tak jak w przypadku tej jaglanki, budyniowej o smaku czekoladowym z dodatkiem suszonych czereśni. Pamiętajcie, aby kupować suszone owoce i bakalie bez konserwantów, bo niestety tych w produktach bakaliowych jest mnóstwo, szczególnie siarczanów (siarczynów). Na szczęście są na rynku producenci, którzy nie dodają konserwantów ani cukrów do bakalii. 

Zobacz także: Owsianka kawowa, czyli turbodoładowanie o poranku

Właściwości zdrowotne suszonych czereśni

Wiecie, że suszone czereśnie są bardzo zdrowe. A ponieważ suszy się je w stosunkowo niskiej temperaturze, nie tracą za wiele swoich cennych właściwości. W dodatku czereśnie to superfoodsy, przynajmniej tak udowodnili badacze. To wszystko dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy: m. in. kwercetyny, antocyjanów, które działają silnie antynowotworowo. Poza tym czereśnie działają detoksykująco na nasz organizm. 

Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami
Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami

Składniki (na 2 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego 
  • 20 sztuk suszonych czereśni (marki HELIO są bez konserwantów i cukrów dodanych) – dla nadania słodyczy
  • 3 kostki czekolady 80 procent kakao
  • Ulubione dodatki: wiórki koksowe, świeże owoce (u mnie maliny), czy migdały.
Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami
Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami

Przygotowanie:

Na durszlaku przepłukujemy kilkukrotnie kaszę jaglaną pod bieżącą, ciepłą wodą. Następnie przerzucamy kaszę do garnka i zalewamy ją mlekiem kokosowym. Dodajemy suszone czereśnie, kosteczki czekolady i gotujemy przez około 15 minut do miękkości kaszy. Co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu zawartość w garnku blendujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania konsystencji budyniu. Zblendowaną masę przekładamy do miseczki i dorzucamy ulubione dodatki. Jaglanka czekoladowa z suszonymi czereśniami gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *