Jarmuż duszony to propozycja dla tych, którzy nie tolerują go w surowej postaci. Jest naprawdę pyszny i pasuje jako dodatek do obiadu. Jak go w szybki sposób przygotować?

Jarmuż – dlaczego warto go jeść?
Na początek dobrze byłoby wyjaśnić, dlaczego warto jeść jarmuż? Zgodnie z najnowszą piramidą żywienia warzywa to ważny składnik codziennie diety. Co do tego nie ma nikt wątpliwości. Jednak jesienią i zimą ciężko zaopatrzyć się w świeże warzywa. Z pomocą przychodzi jarmuż.
Okazuje się, że jarmuż to warzywo cenne dla naszego zdrowia ze względu sporą zawartość witamin i minerałów. Zdecydowanie przodują tu: żelazo, które pomaga w walce z anemią oraz wapń i potas – ważne w przypadku osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Z witamin przoduje witamina C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale też zwiększa przyswajanie żelaza, które znajduje się w tym warzywie.

Jarmuż to też dobre źródło witaminy K (to tej witaminie coraz częściej przypisuje się działanie ochronne przed rakiem wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi, czy jajników ) oraz beta karotenu. To dzięki temu, że w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A bardzo dobrze działa na wzrok oraz skórę. A skoro jesteśmy przy wzroku, to jarmuż zawiera luteinę i zaaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz wieloma chorobami nowotworowymi.
ZOBACZ TAKŻE: MAKARON SOBA Z INDYKIEM I WARZYWAMI Z PATELNI
Dzięki sporej ilości sulforafanu (obecnego także w brokule), jarmuż pomoże w profilaktyce przeciw chorobie wrzodowej żołądka. Sulforafan przyczynia się do niszczenia bakterii helicobacter pylori, która wywołuje właśnie wrzody oraz stany zapalne żołądka.
Jarmuż to także dobre warzywo w zwalczaniu i profilaktyce osteoporozy dzięki zawartości sporej ilości wapnia. To cenna informacja dla wegan.
Jarmuż duszony składniki (dla 4 osób):
- Około 150 g jarmużu umytego, pozbawionego grubych łodyg
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 5 ząbków czosnku
- około 10 cm białej części pora
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek. Na małym ogniu podsmażamy ząbki czosnku obrane i posiekane na drobno oraz posiekany na drobno por. Co jakiś czas mieszamy, tak aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy jarmuż (umyty i pozbawiony grubych łodyg).

Całość podduszamy co chwilę mieszając. Zalewamy białym winem i czekamy chwilę aż nadmiar alkoholu wyparuje, a następnie wlewamy wodę i dusimy przez kolejne 3-5 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz szczyptą pieprzu. I posypujemy płatkami migdałowymi. Dusimy jeszcze przez około 3 minuty całość. Gotowe. Smacznego!