Jarmuż duszony to propozycja dla tych, którzy nie tolerują go w surowej postaci. Jest naprawdę pyszny i pasuje jako dodatek do obiadu. Jak go w szybki sposób przygotować?

Jarmuż duszony - dodatek do obiadu
Jarmuż duszony – dodatek do obiadu

Jarmuż – dlaczego warto go jeść?

Na początek dobrze byłoby wyjaśnić, dlaczego warto jeść jarmuż? Zgodnie z najnowszą piramidą żywienia warzywa to ważny składnik codziennie diety. Co do tego nie ma nikt wątpliwości. Jednak jesienią i zimą ciężko zaopatrzyć się w świeże warzywa. Z pomocą przychodzi jarmuż.

Okazuje się, że jarmuż to warzywo cenne dla naszego zdrowia ze względu sporą zawartość witamin i minerałów. Zdecydowanie przodują tu: żelazo, które pomaga w walce z anemią oraz wapń i potas – ważne w przypadku osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Z witamin przoduje witamina C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale też zwiększa przyswajanie żelaza, które znajduje się w tym warzywie. 

Jarmuż duszony - dodatek do obiadu
Jarmuż duszony – dodatek do obiadu

Jarmuż to też dobre źródło witaminy K (to tej witaminie coraz częściej przypisuje się  działanie ochronne przed rakiem wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi, czy jajników ) oraz beta karotenu. To dzięki temu, że w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A bardzo dobrze działa na wzrok oraz skórę. A skoro jesteśmy przy wzroku, to jarmuż zawiera luteinę i zaaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz wieloma chorobami nowotworowymi. 

ZOBACZ TAKŻE: MAKARON SOBA Z INDYKIEM I WARZYWAMI Z PATELNI

Dzięki sporej ilości sulforafanu (obecnego także w brokule), jarmuż pomoże w profilaktyce przeciw chorobie wrzodowej żołądka. Sulforafan przyczynia się do niszczenia bakterii helicobacter pylori, która wywołuje właśnie wrzody oraz stany zapalne żołądka. 

Jarmuż to także dobre warzywo w zwalczaniu i profilaktyce osteoporozy dzięki zawartości sporej ilości wapnia. To cenna informacja dla wegan.

Jarmuż duszony składniki (dla 4 osób):

  • Około 150 g jarmużu umytego, pozbawionego grubych łodyg
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • około 10 cm białej części pora
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka płatków migdałów

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek. Na małym ogniu podsmażamy ząbki czosnku obrane i posiekane na drobno oraz posiekany na drobno por. Co jakiś czas mieszamy, tak aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy jarmuż (umyty i pozbawiony grubych łodyg).

Jarmuż duszony - dodatek do obiadu
Jarmuż duszony – dodatek do obiadu

Całość podduszamy co chwilę mieszając. Zalewamy białym winem i czekamy chwilę aż nadmiar alkoholu wyparuje, a następnie wlewamy wodę i dusimy przez kolejne 3-5 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz szczyptą pieprzu. I posypujemy płatkami migdałowymi. Dusimy jeszcze przez około 3 minuty całość. Gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *