Jesienna sałatka tabbouleh, czyli kuchnia libańska po polsku. W dodatku na jesień. Sałatka jest bardzo sycąca, smaczna i nadaje się jako zdrowy posiłek do pracy.

Tego typu sałatki są źródłem wielu witamin i minerałów, a naprawdę niewiele trzeba się przy niej napracować. Świetnie nadaje się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu, na przykład do ryby lub mięsa. W wersji jesiennej ma kiszonki oraz szarą renetę, czyli sztandarowe jesienne jabłko.

Jesienna sałatka tabbouleh na zdrowie
Jesienna sałatka tabbouleh na zdrowie

ZOBACZ TAKŻE: SAŁATKA Z DYNI, SZPINAKU, KASZY GRYCZANEJ I SERA HALLOUMI

Do jej przygotowanie wykorzystałam kiszonki w postaci ogórków kiszonych, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także są naturalnym probiotykiem wspierającym naszą odporność. Pojawia się też w niej sporo nasion granatu, które działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Na przykład wspomagają proces odchudzania, działają silnie przeciwzapalnie i mają właściwości antygrzybicze. Plus dodatek białej fasoli sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca i zdrowa. A do tego wszystkiego pyszny dressing, który sprawia, że sałatkę dosłownie się pochłania.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 50 g kaszy bulgur lub kuskus
  • 1 duży pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki nasion granatu
  • 1/4 jabłka odmiany szara reneta
  • 100 g ugotowanej białej fasoli, może być konserwowa
  • Pół czerwonej cebuli
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 cytryny, 1/3 łyżeczki miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Szczypta cynamonu oraz bardzo mała szczypta kuminu do smaku

Przygotowanie:

  • Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu wrzucamy do dużej miski.
  • Jabłko myjemy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do kaszy.
  • Pomidora myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do miski z kaszą i jabłkiem.
  • Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą, jeśli używamy fasoli konserwowej. Oba składniki dorzucamy do miski.
  • Dodajemy nasiona granatu oraz pietruszkę posiekaną na bardzo drobno. 
  • Cebulę czerwoną siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
  • Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę i polewamy nią zwartość w misce. Na koniec doprawiamy szczyptą cynamonu oraz kminu rzymskiego, mielonego, a także posypujemy posiekanym koperkiem. Jesienna sałatka tabbouleh gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *