Jesienna sałatka tabbouleh, czyli kuchnia libańska po polsku. W dodatku na jesień. Sałatka jest bardzo sycąca, smaczna i nadaje się jako zdrowy posiłek do pracy.
Tego typu sałatki są źródłem wielu witamin i minerałów, a naprawdę niewiele trzeba się przy niej napracować. Świetnie nadaje się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu, na przykład do ryby lub mięsa. W wersji jesiennej ma kiszonki oraz szarą renetę, czyli sztandarowe jesienne jabłko.

ZOBACZ TAKŻE: SAŁATKA Z DYNI, SZPINAKU, KASZY GRYCZANEJ I SERA HALLOUMI
Do jej przygotowanie wykorzystałam kiszonki w postaci ogórków kiszonych, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także są naturalnym probiotykiem wspierającym naszą odporność. Pojawia się też w niej sporo nasion granatu, które działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Na przykład wspomagają proces odchudzania, działają silnie przeciwzapalnie i mają właściwości antygrzybicze. Plus dodatek białej fasoli sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca i zdrowa. A do tego wszystkiego pyszny dressing, który sprawia, że sałatkę dosłownie się pochłania.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 50 g kaszy bulgur lub kuskus
- 1 duży pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
- Pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki nasion granatu
- 1/4 jabłka odmiany szara reneta
- 100 g ugotowanej białej fasoli, może być konserwowa
- Pół czerwonej cebuli
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- Na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 cytryny, 1/3 łyżeczki miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Szczypta cynamonu oraz bardzo mała szczypta kuminu do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu wrzucamy do dużej miski.
- Jabłko myjemy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do kaszy.
- Pomidora myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do miski z kaszą i jabłkiem.
- Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą, jeśli używamy fasoli konserwowej. Oba składniki dorzucamy do miski.
- Dodajemy nasiona granatu oraz pietruszkę posiekaną na bardzo drobno.
- Cebulę czerwoną siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
- Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę i polewamy nią zwartość w misce. Na koniec doprawiamy szczyptą cynamonu oraz kminu rzymskiego, mielonego, a także posypujemy posiekanym koperkiem. Jesienna sałatka tabbouleh gotowa. Smacznego!