Kalafior pieczony w piekarniku to pomysł na kalafiora w nieco innej wersji niż tradycyjny, gotowany w wodzie i podany z masłem oraz bułką tartą. Poza tym wielki plus za to, że nie wydziela z siebie charakterystycznych dla tego warzywa zapachów.
To jedno z takich dań, które robi się bardzo szybko, więc często gości w mojej kuchni. Taki sposób podania kalafiora sprawia, że nawet osoby nie przepadające za tym warzywem chętnie je zjedzą. Jest bardzo aromatyczny, niskokaloryczny i sycący, a dodatek ziół sprawia, że jest lekkostrawny. Świetnie spełni się w roli drugiego dania po jakiejś zupie. Jest wegetariańskie, a nawet wegańskie i naprawdę pyszne.
ZOBACZ TAKŻE: Pasta z tuńczyka i pietruszki – wiosenna
Radzę od razu przygotować go więcej, bo na pewno na jednym kalafiorze się nie skończy. Co warte dodania, smakuje także na zimno. Można więc go zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę. Dodatkowo do podania warto przygotować sos jogurtowy, który jeszcze bardziej podkręci smak pieczonego kalafiora. Kalafior pieczony w piekarniku jest przykładem potrawy, która nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest smaczna i zdrowa.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 duży kalafior
Na marynatę:
- duża łyżka syropu klonowego
- łyżeczka keczupu pikantnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- Pół łyżeczki mielonej papryki na ostro
- 1 łyżeczka oregano
- Pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
Plus na sos jogurtowy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Świeżo zmielony pieprz – szczypta
- Opcjonalnie posiekana świeża natka pietruszki – 1 łyżka i posiekana świeża natka kolendry – 1 łyżka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Łodygę kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy ze sobą składniki na marynatę i dokładnie mieszamy.
Wrzucamy kalafior i dokładnie wszystko mieszamy. Można rękami, bo wtedy dokładnie możemy wymasować marynatą każdą różyczkę kalafiora.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozrzucamy różyczki kalafiora i łodygę pokrojoną w kostkę, ale tak, aby się ze sobą nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia warto zaglądać, co się dzieje w piekarniku, bo gdy przesadzimy z czasem kalafior może się spalić.
Ze składników na sos jogurtowy przygotowujemy mieszaninę i przelewamy do miseczek, aby każdy mógł sobie korzystać ze swojej porcji. Smacznego!