Kapuśniak na wędzonych żeberkach oznacza jedno – mamy jesień i czas kiszonej kapusty, której po lecie i słodkich owocach jest nam potrzeba.

Ta polska zupa nie dość, że jest pyszna, to jeszcze ma mnóstwo składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczna. Nawet dodatek wędzonych żeberek drastycznie tego nie zmienia.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Wszystko za sprawą kiszonej kapusty, która to bogata jest w mnóstwo witamin, w tym A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Zawiera także sporo cynku, potasu i siarki. Jest lekkostrawna (w przeciwieństwie do wersji przed kiszeniem), ma dużo błonnika i szybko daje uczucie sytości. Bakterie powstające w trakcie kiszenia bardzo dobrze działają na jelita, stąd kiszona kapusta to naturalny probiotyk, a dodatkowo działa grzybobójczo i bakteriobójczo.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Kapuśniak można podawać na różne sposoby. W wersji wegetariańskiej z grzankami lub klasycznie z ziemniakami w środku. Tak czy siak, warto jeść kapuśniak, zwłaszcza jesienią i zimą.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Składniki (na 8-10 porcji):

  • Około 500 g wędzonych żeberek
  • 350 g kiszonej kapusty (kiszonej a nie kwaszonej octem)
  • 2,5 l wody
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora (około 5 cm)
  • Łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka klarowanego masła oraz 1 łyżka mąki pszennej do zasmażki – opcjonalnie
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pietruszka – natka, do posypania

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Przygotowanie:

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy, a następnie siekamy nożem na drobno (chyba, że wolimy większe kawałki). Umieszczamy ją w garnku, dodajemy żeberka wędzone i zalewamy wodą, około 2,5 l. Dorzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut aż żeberka i kapusta będą miękkie.

W drugim garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Marchewki oraz seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy na drobno i wszystko dorzucamy do garnka z kapustą. Żeberka wyjmujemy i obieramy z nich mięso, które z powrotem wrzucamy do garnka z zupą.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Na małej patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy łyżkę mąki pszennej i ciągle mieszając podsmażamy. Wlewamy około pół szklanki zupy z garnka na patelnię i wszystko smażymy aż masa zgęstnieje i będzie jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy całość do garnka. Dodajemy ugotowane i odcedzone z wody ziemniaki. Doprawiamy pieprzem oraz kminkiem i majerankiem. Solą, jeśli potrzeba, ale raczej nie powinno być takiej konieczności. Chwilę jeszcze gotujemy. Kapuśniak na wędzonych żeberkach gotowy. Obiad jak u mamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *