Kapusta z grochem i grzybami – wigilijna to jedna z tradycyjnych potraw, którą można znaleźć w wielu polskich domach. Banalna w przygotowaniu, bardzo zdrowa, smaczna i tylko w ten jeden wieczór smakuje tak wyjątkowo. Jak ją przygotować?

Kapusta z grochem - wigilijna przepis
Kapusta z grochem – wigilijna

Wbrew temu, że danie nie składa się z wielu składników mam wrażenie, że istnieje kilka przepisów. Dziś dzielę się z Wami przepisem zdecydowanie dla leniwych. Do przygotowania wykorzystałam groch łuskany ponieważ szybciej się gotuje. Wigilijna kapusta z grochem bez dodatków w postaci smalcu czy zasmażki jest potrawą niskokaloryczną, więc można się nią objadać bez oporów. No chyba, że mamy problemy trawienne lub choroby układu pokarmowego. Wtedy trzeba sobie jej odmówić. 

ZOBACZ TAKŻE: Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Właściwości zdrowotne kapusty z grochem

Porcja kapusty z grochem może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, witaminę B6 czy fosfor. I co ważne, przygotowana w sposób postny nie prowadzi do podwyższenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi. 

To zdecydowanie danie, które warto przygotować wcześniej. Potrawa najlepiej smakuje drugiego, a nawet kolejnego dnia od gotowania ponieważ smaki się już „przegryzą”.

Kapusta z grochem - wigilijna przepis
Kapusta z grochem – wigilijna

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej (uwaga, nie kwaszonej octem, ale kiszonej)
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 100 g grochu łuskanego
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 suszonych grzybów (mogą być borowiki lub podgrzybki)
  • Przyprawy: 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki kminku mielonego, pieprz mielony, szczypta majeranku roztartego w dłoniach, ewentualnie szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Groch łuskany zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Podobnie postępujemy z grzybami suszonymi. Następnie przelewamy z wodą do garnka i dolewamy tyle wody, aby przykryła groch. Dodajemy 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy przez pół godziny do miękkości. W tym czasie groch może się nieco rozgotować. 

W drugim garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną z namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami i gotujemy przez około pół godziny (gdyby była za bardzo ukiszona można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą dwa razy). Podczas gotowania woda może odparować, wtedy uzupełniamy ją, ale nie za dużo. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek mielony. Gotujemy do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę posiekaną na drobno i podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy kapustę kiszoną z grzybami (odcedzamy z wody, w których się gotowały) i dalej dusimy na patelni, a na końcu ugotowany groch łuskany. Dusimy całość przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz szczyptą majeranku. Kapusta z grochem i grzybami – wigilijna gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *