Kaszola to po prostu granola, ale z kaszą gryczaną niepaloną. Jest niezwykle pożywna, pyszna, chrupiąca i z powodzeniem może zastąpić owsiankę na drugie śniadanie.

Z kaszolą spotkałam się w czasie wakacji, gdy w jednej z restauracji na śniadanie serwowano właśnie kaszole z pysznym jogurtem greckim i świeżymi owocami. Łatwo się ją przygotowuje, ale ze względu na dość długi czas przygotowania warto zrobić jej więcej, aby starczyła na dłużej.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej, białej
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g pestek dyni
  • 60 g migdałów posiekanych na drobno
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych na drobno
  • 50 g nasion chia
  • 3 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy przegotowaną wodą i namaczamy ją przez około 3 godziny. Po tym czasie kaszę odcedzamy z wody i w misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy masło orzechowe i bardzo dokładnie mieszamy.

Blachę na której będziemy podpiekać kaszolę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na nim rozkładamy równomiernie kaszolę i podpiekamy przez około 2,5-3 h w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Kilka razy w ciągu całego podpiekania należy zawartośc blachy delikatnie zamieszać. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowujemy w szklanym słoiku. Kaszola, czyli granola w zmienionej formule gotowa. Najlepiej smakuje z jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *