Kaszotto z kurkami i bobem, idealne na upały, ale oczywiście nie tylko na upały. W chłodniejszy dzień też się sprawdzi. Zalety? Szybkie w przygotowaniu, łatwe i bardzo pyszne.
Do przygotowania tego kaszotto wykorzystałam moje ukochane kurki, na które czekam cały rok. Wszystkie dania przygotowane z kurkami są pyszne, bo nadają specyficznego, lekko słodkiego smaku. Do tego wcale nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej, więc obiad na ciepło można przygotować dosłownie w pół godziny.
Takie kaszotto można też przygotować z pieczarkami, ale teraz w sezonie polecam wypróbujcie z kurkami, a na pewno nie pożałujecie.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 120 g kaszy orkiszowej lub innej ulubionej, może być bulgur
- 200 g kurek
- 250 g bobu ugotowanego i obranego ze skórek (poza sezonem można użyć ugotowanej ciecierzycy z puszki lub fasoli)
- 1 czerwona cebula (można też użyć żółtej)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła klarowanego plus 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 200 g jogurtu naturalnego
- Pół szklanki wody
- Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy w małym garnku w delikatnie osolonej wodzie. Podobnie postępujemy z bobem.
- W czasie gotowania bobu i kaszy obieramy kurki (jeśli tego wymagają, bo bardzo często są już na tyle oczyszczone, że wystarczy kilkukrotnie opłukać, ewentualnie pozbyć się jakichś brzydszych części) i płuczemy je pod wodą. Ja zazwyczaj zalewam wodą, chwilę czekam i odcedzam, a następnie jeszcze raz przepłukuję.
- Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej i podsmażamy kurki aż do zarumienienia. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Cebulę obieramy z zewnętrznych warstw i siekamy na drobno. Następnie dorzucamy do kurek i podsmażamy dalej aż cebula się lekko zarumieni.
- Dolewamy pół szklanki wody i przez około 5 minut dusimy kurki wraz z cebulą aż do momentu odparowania wody.
- Odcedzamy i obieramy bób, dorzucamy go do kurek. Dodajemy także ugotowaną kaszę. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec wyłączamy gaz lub indukcję i dodajemy jogurt naturalny. Już nie gotujemy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, a następnie posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem. Kaszotto z kurkami i bobem, idealne na upały gotowe. Smacznego!