Kimchi to tradycyjne danie rodem z Korei Południowej. Łatwo się je przygotuje, jest bardzo zdrowe, bardzo aromatyczne i piekielnie ostre.
Co to jest kimchi? Najprościej mówiąc to kiszone warzywa. W skład wchodzą zazwyczaj: kapusta pekińska, marchewka, czasem rzodkiewka, rzepa, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw, jak tylko nas wyobraźnia poniesie.
Podobno istnieje ponad 200 jego różnych odmian. Wiecie, że kimchi jest jednym z pięciu najzdrowszych dań świata (wpisane jest też na Listę Światowego Dziedzictwa)? Jednak to, co mnie w nim najbardziej interesuje to fakt, że jest bardzo zdrowe, ze względu na to, że warzywa fermentując powodują powstawanie dobrych bakterii. Kimchi ma więc działanie nie tylko jako naturalny probiotyk wspierając naszą odporność, ale też działa silnie antywirusowo i antybakteryjnie. I jest ostre, ale to chyba jedyne danie, w którym ostrość mi nie przeszkadza.
ZOBACZ TAKŻE: SURÓWKA Z BRUKWI, MARCHEWKI I JABŁKA
Do czego pasuje? Ja serwuję je do wszystkiego: do zup, kanapek, do sushi i wszędzie tam, gdzie mnie wyobraźnia poniesie. Jedzcie, na zdrowie. Przepis, który proponuję jest autorstwa @w.zdrowym.kierunku jednego z moich ulubionych profili na instagramie i udostępniam go dzięki jej uprzejmości. A, jeszcze jedno, przygotowanie go to bułka z masłem.
Składniki (na litrowy słoik):
- 1 kapusta pekińska
- 3-4 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- Kawałek 2,5 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łyżki pasty chilli lub sosu chilli (sriracha)
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie, ja akurat nie daje, bo nie przepadam)
- 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 8 rzodkiewek startych na dużych oczkach
- 2 duże lub 3 małe marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 4 młode cebulki razem ze szczypiorkiem posiekane na drobno
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w około 3 cm plastry. Wrzucamy do miski i zasypujemy 1 łyżką soli, zostawiamy na godzinę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa oraz mieszamy składniki na pastę. Mieszamy ze sobą czosnek, imbir, ocet ryżowy, pastę lub sos chilli oraz cukier.
Po godzinie kapustę pekińską przepłukujmy, osuszamy ją (w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym). Kapustę wrzucamy do dużej miski, mieszamy z warzywami (rzodkiewką, cebulą ze szczypiorkiem i marchewką) oraz pastą kimchi. Całość przekładamy do słoika (nie upychamy pod samo wieczko, zostawiamy trochę miejsca w słoiku, bo kimchi fermentuje), słoik zakręcamy i odstawiamy na cały dzień w ustronnym miejscu. Później trzymamy w lodówce, nie stresujcie się, bo się nie zepsuje. Z każdym dniem smakuje lepiej, bo smaki się ze sobą mieszają. Smacznego i na zdrowie!