Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka z wykorzystaniem buraków, które zostały po zrobieniu zakwasu buraczanego. Bardzo chrupiąca, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.

Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka
Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka

Bardzo często po zrobieniu domowego zakwasu buraczanego zostają nam buraki, których żal wyrzucić, szczególnie że są one naprawdę bardzo zdrowe. Już świeże buraczki są źródłem czystego zdrowia, a takie kiszone to istna bomba zdrowotna. Szkoda ich wyrzucać, dlatego zgodnie z zasadą zero waste, a więc niemarnowania jedzenia, proponuję Wam przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego i niskokaloryczna sałatka gotowa.

Właściwości kiszonych buraków

Są bardziej niskokaloryczne niż świeże. I mają bardzo dużo cennych witamin i minerałów (ponieważ są źródłem witamin A, C, E, K, PP, a także witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu i potasu). Do tego wzmacniają odporność i wzbogacają mikroflorę naszych jelit (ze względu na obecność kwasu mlekowego). Dlatego też spowalniają procesy gnilne w jelitach. Wspomagają przemianę materii, a tym samym także wydalanie toksyn z organizmu.

ZOBACZ TAKŻE: Zakwas buraczany

Odgrywają dużą rolę w rekonwalescencji po antybiotykoterapii. Pomagają w walce z anemią ze względu na obecność żelaza. Mają udowodnione działanie antynowotworowe, ze względu na to, że w procesie fermentacji wydzielają się cenne izotiocyjaniany. I oczywiście mają działanie antywirusowe i bakteriobójcze.

Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka
Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 małe kiszone buraczki lub 2 duże
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej 
  • 1 duża łyżka słupków migdałowych (można użyć całe migdały, które siekamy na drobno za pomocą noża)
  • pestki granatu – z połowy małego granatu
  • Płatki (cienkie plasterki) parmezanu, które można skroić nożem (wykorzystujemy około 2 cm kawałek trójkąta parmezanu, mierząc od strony szerokiej) – można też użyć sera feta lub mozzarelli, ale z parmezanem smakuje najlepiej
  • Świeże listki bazylii – garść
  • Świeże listki tymianku (3 gałązki) – można użyć pół łyżeczki suszonego
  • Szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na dressing:

2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka
Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka

Przygotowanie:

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską siekamy, płuczemy i suszymy w wirówce do sałaty lub ręcznikiem papierowy. W dużej misce łączymy ze sobą osuszoną kapustę pekińską, pestki granatu, a także buraczki starte na tarce o grubych oczkach.

Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka
Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka

W dalszej kolejności dosypujemy słupki migdałów, a także płatki parmezanu. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem do smaku. W dalszej kolejności przygotowujemy dressing. W małej miseczce łączymy ze sobą składniki na dressing. Zawartość w misce polewamy dressingiem i wszystko mieszamy. Z wierzchu posypujemy listkami bazylii oraz tymianku. „Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka gotowa”. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *