Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka z wykorzystaniem buraków, które zostały po zrobieniu zakwasu buraczanego. Bardzo chrupiąca, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.
Bardzo często po zrobieniu domowego zakwasu buraczanego zostają nam buraki, których żal wyrzucić, szczególnie że są one naprawdę bardzo zdrowe. Już świeże buraczki są źródłem czystego zdrowia, a takie kiszone to istna bomba zdrowotna. Szkoda ich wyrzucać, dlatego zgodnie z zasadą zero waste, a więc niemarnowania jedzenia, proponuję Wam przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego i niskokaloryczna sałatka gotowa.
Właściwości kiszonych buraków
Są bardziej niskokaloryczne niż świeże. I mają bardzo dużo cennych witamin i minerałów (ponieważ są źródłem witamin A, C, E, K, PP, a także witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu i potasu). Do tego wzmacniają odporność i wzbogacają mikroflorę naszych jelit (ze względu na obecność kwasu mlekowego). Dlatego też spowalniają procesy gnilne w jelitach. Wspomagają przemianę materii, a tym samym także wydalanie toksyn z organizmu.
ZOBACZ TAKŻE: Zakwas buraczany
Odgrywają dużą rolę w rekonwalescencji po antybiotykoterapii. Pomagają w walce z anemią ze względu na obecność żelaza. Mają udowodnione działanie antynowotworowe, ze względu na to, że w procesie fermentacji wydzielają się cenne izotiocyjaniany. I oczywiście mają działanie antywirusowe i bakteriobójcze.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 małe kiszone buraczki lub 2 duże
- 1/4 małej kapusty pekińskiej
- 1 duża łyżka słupków migdałowych (można użyć całe migdały, które siekamy na drobno za pomocą noża)
- pestki granatu – z połowy małego granatu
- Płatki (cienkie plasterki) parmezanu, które można skroić nożem (wykorzystujemy około 2 cm kawałek trójkąta parmezanu, mierząc od strony szerokiej) – można też użyć sera feta lub mozzarelli, ale z parmezanem smakuje najlepiej
- Świeże listki bazylii – garść
- Świeże listki tymianku (3 gałązki) – można użyć pół łyżeczki suszonego
- Szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na dressing:
2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską siekamy, płuczemy i suszymy w wirówce do sałaty lub ręcznikiem papierowy. W dużej misce łączymy ze sobą osuszoną kapustę pekińską, pestki granatu, a także buraczki starte na tarce o grubych oczkach.
W dalszej kolejności dosypujemy słupki migdałów, a także płatki parmezanu. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem do smaku. W dalszej kolejności przygotowujemy dressing. W małej miseczce łączymy ze sobą składniki na dressing. Zawartość w misce polewamy dressingiem i wszystko mieszamy. Z wierzchu posypujemy listkami bazylii oraz tymianku. „Kiszone buraki. Lekka i zdrowa sałatka gotowa”. Smacznego!