Kluski leniwe z truskawkami to dobry pomysł na letni obiad w dwadzieścia minut. Świetnie sprawdzą się gdy za oknem upał. Idealne aby nie spędzić za dużo czasu w kuchni. Prosto i truskawkowo.
Szybki, letni obiad, kluski leniwe z truskawkami łatwe w zrobieniu, aromatyczne i sycące przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają truskawki.
Leniwe kluski składają się w zasadzie z kilku składników: twarogu, odrobiny mąki, jajek, no i oczywiście truskawek.
Sezon truskawkowy w pełni. Dzięki tym niskokalorycznym owocom możemy przygotować naprawdę zdrowy i smaczny obiad, który pokochają zwłaszcza dzieci.
Na blogu jest też klasyczny przepis na kluski leniwe z cynamonem, przepis tutaj.
Składniki (dla 4 osób):
- 550 g białego sera twarogowego, półtłustego
- 2 jajka
- Pół łyżeczki soli
- 2 czubate łyżka mąki ziemniaczanej
- 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej chlebowej
Plus spora garść truskawek i 1 jogurt naturalny, mały.
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy za pomocą praski do ziemniaków, można też rozgnieść za pomocą widelca. Ważne jest aby dokładnie rozgnieść, w przeciwnym razie kluski będą się rozpadały w czasie gotowania.
W misce umieszczamy twaróg, dodajemy jajka, oba typy mąk, 3 rozgniecione widelcem truskawki oraz sól i łączymy ze sobą składniki dokładnie wyrabiając masę za pomocą dłoni. Trwa to chwilę.
W dużym garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę. W tym czasie masę dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy wałek, którego kroimy nożem na mniejsze kawałki (kroimy pod ukosem jak na kopytka).
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 sekund od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Można dodać też odrobinę bułki tartej. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy ugotowane kluski leniwe na patelnię i chwilę podsmażamy.
Składniki na polewę truskawkową blendujemy. Kluski leniwe podajemy polane polewą truskawkową, a także kawałkami truskawek. Kluski leniwe z truskawkami gotowe. Smacznego!