Kluski leniwe z truskawkami to dobry pomysł na letni obiad w dwadzieścia minut. Świetnie sprawdzą się gdy za oknem upał. Idealne aby nie spędzić za dużo czasu w kuchni. Prosto i truskawkowo.

Szybki, letni obiad, kluski leniwe z truskawkami łatwe w zrobieniu, aromatyczne i sycące przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają truskawki.

Leniwe kluski składają się w zasadzie z kilku składników: twarogu, odrobiny mąki, jajek, no i oczywiście truskawek.

Sezon truskawkowy w pełni. Dzięki tym niskokalorycznym owocom możemy przygotować naprawdę zdrowy i smaczny obiad, który pokochają zwłaszcza dzieci.

Na blogu jest też klasyczny przepis na kluski leniwe z cynamonem, przepis tutaj.

Kluski leniwe z truskawkami

Składniki (dla 4 osób):

  • 550 g białego sera twarogowego, półtłustego
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej chlebowej

Plus spora garść truskawek i 1 jogurt naturalny, mały.

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy za pomocą praski do ziemniaków, można też rozgnieść za pomocą widelca. Ważne jest aby dokładnie rozgnieść, w przeciwnym razie kluski będą się rozpadały w czasie gotowania.

W misce umieszczamy twaróg, dodajemy jajka, oba typy mąk, 3 rozgniecione widelcem truskawki oraz sól i łączymy ze sobą składniki dokładnie wyrabiając masę za pomocą dłoni. Trwa to chwilę.

W dużym garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę. W tym czasie masę dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy wałek, którego kroimy nożem na mniejsze kawałki (kroimy pod ukosem jak na kopytka).

Wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 sekund od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Można dodać też odrobinę bułki tartej. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy ugotowane kluski leniwe na patelnię i chwilę podsmażamy.

Składniki na polewę truskawkową blendujemy. Kluski leniwe podajemy polane polewą truskawkową, a także kawałkami truskawek. Kluski leniwe z truskawkami gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *