Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym na obiad, to znak że sezon truskawkowy już rozpoczęty. Przepis łatwy w przygotowaniu, a knedle bardzo smaczne i choć nieco kaloryczne, nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez nich.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

W tym roku sezon truskawkowy jest zdecydowanie wcześniej, wszystko za sprawą wspaniałej pogody. Dużo słońca przyspieszyło dojrzewanie tych owoców. Te polskie są już na straganach i są naprawdę bardzo słodkie.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

Przepis na knedle jest sprawdzony przeze mnie chyba ze sto razy i nigdy jeszcze mnie nie zawiódł. Ich smak jest naprawdę boski, dlatego polecam wszystkim kochającym knedle, a amatorów kuchennych do zaryzykowania i wypróbowania przepisu.

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • Około pół kilograma ziemniaków (ale po obraniu, ugotowaniu, dokładnym wystudzeniu – proponuję ziemniaki starsze, te młode mają bardzo dużo wody i ciasto na knedle może wyjść za rzadkie)
  • 350 g mąki pszennej typ 550 (czasem wystarczy mniej, więc stopniowo dokładamy mąkę)
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g świeżych truskawek (mogą być mrożone)
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • Odrobina cukru wedle uznania

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

Przygotowanie:

Ugotowane, wystudzone  ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski, dodajemy jajka, sól oraz stopniowo wyrabiając dłońmi mąkę.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

Niekiedy – w zależności od gatunku ziemniaków – nie trzeba aż tyle mąki. Pszenną luksusową można zamienić na pszenną razową (tak też przygotowywałam i się udały choć ciasto jest nieco bardziej rzadkie). Gdy uzyskamy jednolitą masę ciasto pozostawiamy na chwilę.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy i rozdrabniamy za pomocą widelca (parę sztuk można pozostawić do dekoracji). W razie potrzeby dodajemy nieco cukru, jeśli truskawki są za mało słodkie.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. W tym czasie formujemy knedle. Od ciasta odrywamy kawałki, które rozpłaszczamy na dłoni, a na środku za pomocą widelca nakładamy truskawki, które zamykamy zagniatając brzegi i formując kulę.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym na obiad, to znak że sezon truskawkowy już rozpoczęty. Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne

Czasem, gdy ciasto jest za rzadkie kształt kuli może się nieco spłaszczyć, ale zaręczam – nie wpływa to na walory smakowe. W misce z rozgniecionymi truskawkami zostanie trochę soku – nie wylewamy go. Przyda się do sosu.

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym

Gdy uformujemy wszystkie knedle (w zależności od wielkości wyjdzie 9-12 sztuk knedli), wkładamy je do wrzątku i gotujemy około 5 minut aż do wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z masłem klarowanym roztopionym na patelni i bułką tartą lub sosem jogurtowym, który tworzymy przez wymieszanie jogurtu naturalnego z sosem truskawkowym, który został po truskawkach. Polewamy nim kluski et voila, knedle z truskawkami i sosem jogurtowym gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *