Knedle z truskawkami i sosem jogurtowym na obiad, to znak że sezon truskawkowy już rozpoczęty. Przepis łatwy w przygotowaniu, a knedle bardzo smaczne i choć nieco kaloryczne, nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez nich.
W tym roku sezon truskawkowy jest zdecydowanie wcześniej, wszystko za sprawą wspaniałej pogody. Dużo słońca przyspieszyło dojrzewanie tych owoców. Te polskie są już na straganach i są naprawdę bardzo słodkie.
Przepis na knedle jest sprawdzony przeze mnie chyba ze sto razy i nigdy jeszcze mnie nie zawiódł. Ich smak jest naprawdę boski, dlatego polecam wszystkim kochającym knedle, a amatorów kuchennych do zaryzykowania i wypróbowania przepisu.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- Około pół kilograma ziemniaków (ale po obraniu, ugotowaniu, dokładnym wystudzeniu – proponuję ziemniaki starsze, te młode mają bardzo dużo wody i ciasto na knedle może wyjść za rzadkie)
- 350 g mąki pszennej typ 550 (czasem wystarczy mniej, więc stopniowo dokładamy mąkę)
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g świeżych truskawek (mogą być mrożone)
- Szklanka jogurtu naturalnego
- Odrobina cukru wedle uznania
Przygotowanie:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski, dodajemy jajka, sól oraz stopniowo wyrabiając dłońmi mąkę.
Niekiedy – w zależności od gatunku ziemniaków – nie trzeba aż tyle mąki. Pszenną luksusową można zamienić na pszenną razową (tak też przygotowywałam i się udały choć ciasto jest nieco bardziej rzadkie). Gdy uzyskamy jednolitą masę ciasto pozostawiamy na chwilę.
W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy i rozdrabniamy za pomocą widelca (parę sztuk można pozostawić do dekoracji). W razie potrzeby dodajemy nieco cukru, jeśli truskawki są za mało słodkie.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. W tym czasie formujemy knedle. Od ciasta odrywamy kawałki, które rozpłaszczamy na dłoni, a na środku za pomocą widelca nakładamy truskawki, które zamykamy zagniatając brzegi i formując kulę.
Czasem, gdy ciasto jest za rzadkie kształt kuli może się nieco spłaszczyć, ale zaręczam – nie wpływa to na walory smakowe. W misce z rozgniecionymi truskawkami zostanie trochę soku – nie wylewamy go. Przyda się do sosu.
Gdy uformujemy wszystkie knedle (w zależności od wielkości wyjdzie 9-12 sztuk knedli), wkładamy je do wrzątku i gotujemy około 5 minut aż do wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z masłem klarowanym roztopionym na patelni i bułką tartą lub sosem jogurtowym, który tworzymy przez wymieszanie jogurtu naturalnego z sosem truskawkowym, który został po truskawkach. Polewamy nim kluski et voila, knedle z truskawkami i sosem jogurtowym gotowe. Smacznego!