Kofta, czyli mięso na patyku to danie idealne na obiad lub jako przekąska na przyjęcie. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem sałatki, warzyw na parze, czy po prostu samodzielnie.

Kofta ma formę zwykłych szaszłyków, ale z mielonego mięsa indyczego z przyprawami i ziołami, pieczona w piekarniku to świetna alternatywa dla domowych kotletów mielonych smażonych w głębokim tłuszczu. Jest zdecydowanie bardziej zdrowa i dietetyczna. A przy tym jest naprawdę prostym i smacznym daniem. Nie trzeba też poświęcać na ich przygotowanie mnóstwo czasu. Wystarczy kilkanaście minut plus oczywiście czas w piekarniku.

Kofta, czyli mięso na patyku
Kofta, czyli mięso na patyku

Składniki (na około 15-20 sztuk – w zależności od grubości):

  • 800 g mięsa mielonego z udźca z indyka
  • 1 czerwona cebula starta na tarce o dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, mielonej; ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej; szczypta kminu rzymskiego; 1 łyżeczka mielonej kolendry; pół łyżeczki mielonego cynamonu; 1 łyżeczka łyżeczki suszonego oregano; pół łyżeczki garam masala; sól – wedle uznania
  • Świeża natka pietruszki (garść) oraz mięta (kilkanaście listków) posiekana na drobno
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (do posmarowania kebabów oraz papieru do pieczenia)

Plus patyczki do szaszłyków

Kofta, czyli mięso na patyku
Kofta, czyli mięso na patyku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania mięsa. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ale oprócz oleju. Chwilę wyrabiamy za pomocą dłoni, a następnie tak przygotowanym mięsem obklejamy patyki do szaszłyków.

Gotowe Kofty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie olejem. Na koniec każdy patyk z mięsem smarujemy olejem, delikatnie i najlepiej za pomocą pędzelka, aby nie przesadzić z ilością oleju.

ZOBACZ TAKŻE: MIELONE. KOTLETY Z PIEKARNIKA

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Pieczemy przez około 15-20 minut. Następnie w połowie pieczenia obracamy każdą koftę na drugą stronę. Wszytko po to, aby równo się zarumieniły.

Kofta, czyli mięso na patyku gotowa. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem jogurtowym, pastą ajvar lub sałatką. Bardzo dobrze smakuje także na zimno. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *