Kofta, czyli mięso na patyku to danie idealne na obiad lub jako przekąska na przyjęcie. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem sałatki, warzyw na parze, czy po prostu samodzielnie.
Kofta ma formę zwykłych szaszłyków, ale z mielonego mięsa indyczego z przyprawami i ziołami, pieczona w piekarniku to świetna alternatywa dla domowych kotletów mielonych smażonych w głębokim tłuszczu. Jest zdecydowanie bardziej zdrowa i dietetyczna. A przy tym jest naprawdę prostym i smacznym daniem. Nie trzeba też poświęcać na ich przygotowanie mnóstwo czasu. Wystarczy kilkanaście minut plus oczywiście czas w piekarniku.
Składniki (na około 15-20 sztuk – w zależności od grubości):
- 800 g mięsa mielonego z udźca z indyka
- 1 czerwona cebula starta na tarce o dużych oczkach
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, mielonej; ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej; szczypta kminu rzymskiego; 1 łyżeczka mielonej kolendry; pół łyżeczki mielonego cynamonu; 1 łyżeczka łyżeczki suszonego oregano; pół łyżeczki garam masala; sól – wedle uznania
- Świeża natka pietruszki (garść) oraz mięta (kilkanaście listków) posiekana na drobno
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju z pestek winogron (do posmarowania kebabów oraz papieru do pieczenia)
Plus patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ale oprócz oleju. Chwilę wyrabiamy za pomocą dłoni, a następnie tak przygotowanym mięsem obklejamy patyki do szaszłyków.
Gotowe Kofty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie olejem. Na koniec każdy patyk z mięsem smarujemy olejem, delikatnie i najlepiej za pomocą pędzelka, aby nie przesadzić z ilością oleju.
ZOBACZ TAKŻE: MIELONE. KOTLETY Z PIEKARNIKA
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Pieczemy przez około 15-20 minut. Następnie w połowie pieczenia obracamy każdą koftę na drugą stronę. Wszytko po to, aby równo się zarumieniły.
Kofta, czyli mięso na patyku gotowa. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem jogurtowym, pastą ajvar lub sałatką. Bardzo dobrze smakuje także na zimno. Smacznego!