Jabłka to bardzo przyjazny owoc do robienia z niego przetworów. Szczególnie łatwa w przygotowaniu jest konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii. Idealna na przykład na zimowe śniadania jako dodatek do chrupiących tostów. Bardzo prosty i smaczny przepis. Polecam!
Składniki (na około 10 małych słoików):
- 3 kg jabłek (im słodsza odmiana, tym lepiej, bo mniej cukru będzie potrzebne)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- 6 ziarenek goździków
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka, najlepiej z podwójnym dnem, dodajemy wodę i zagotowujemy, a później na wolnym ogniu przez około 20 minut smażymy. W tym czasie jabłka zaczną mięknąć, woda będzie odparowywała. Następnie dodajemy cukier, goździki i ziarenka wanilii. Konfiturę smażymy aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła, czyli przez około 10-15 minut (u mnie 15 minut). Wszystko zależy od tego, jak bardzo soczyste są jabłka. Gorącą konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10-15 minut. Smacznego!