Jabłka to bardzo przyjazny owoc do robienia z niego przetworów. Szczególnie łatwa w przygotowaniu jest konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii. Idealna na przykład  na zimowe śniadania jako dodatek do chrupiących tostów. Bardzo prosty i smaczny przepis. Polecam!

Konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii
Konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii

Składniki (na około 10 małych słoików):

  • 3 kg jabłek (im słodsza odmiana, tym lepiej, bo mniej cukru będzie potrzebne)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii
  • 6 ziarenek goździków
Konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii
Konfitura z jabłek z dodatkiem goździków i wanilii

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka, najlepiej z podwójnym dnem, dodajemy wodę i zagotowujemy, a później na wolnym ogniu przez około 20 minut smażymy. W tym czasie jabłka zaczną mięknąć, woda będzie odparowywała.  Następnie dodajemy cukier, goździki i ziarenka wanilii. Konfiturę smażymy aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła, czyli przez około 10-15 minut (u mnie 15 minut). Wszystko zależy od tego, jak bardzo soczyste są jabłka. Gorącą konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10-15 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *