Kopytka ze szpinakiem, czyli obiad z resztek ziemniaków z poprzedniego dnia. Dzięki wykorzystaniu takich ziemniaków obiad gotowy dosłownie w pół godziny. 

Kopytka ze szpinakiem, czyli obiad z resztek
Kopytka ze szpinakiem, czyli obiad z resztek

Nie lubię marnowania jedzenia, więc zawsze staram się zagospodarować resztki, aby nic nie wyrzucać. Dziś padło na ziemniaki z wczoraj. Dodatkowo paczka szpinaku i decyzja jaki obiad zrobić została szybko podjęta. Kopytka ze szpinakiem świetnie smakują samodzielnie polane odrobiną masła klarowanego lub oliwy z oliwek, z dodatkiem ziół, startego parmezanu albo w towarzystwie sosu. Jednak dla mnie najlepsze są takie po prostu bez dodatków. Smakują obłędnie, są sycące i po prostu pyszne.

ZOBACZ TAKŻE: Kopytka z bobu

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g już ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 duże garści szpinaku baby 

Plus ulubiony dodatek w postaci oliwy z oliwek, masła klarowanego, startego sera i świeżych ziół.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Dokładnie je odcedzamy z wody (nawet dobrze jest po odcedzeniu z wody jeszcze na chwilę je postawić w garnku na palniku, aby na pewno odparować wodę) i pozostawiamy do wystygnięcia. Jeśli są juz ugotowane, tak jak u mnie, to wrzucamy je do miski.
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę (nie używamy do tego blendera, bo masa będzie zbyt rzadka).
  • W małej misce blendujemy dokładnie umyty szpinak wraz z jajkiem. 
  • Do ziemniaków w misce dodajemy mąki, zblendowany szpinak z jajkiem, sól  i wyrabiamy za pomocą dłoni ciasto. Ciasto ma mieć dość zwartą, ale delikatną konsystencję, w razie gdyby ziemniaki były niskoskrobiowe można dodać dodatkową ilośc mąki ziemniaczanej.
  • Na stolnicy lub blacie podsypujemy odrobinę mąki chlebowej i z kawałków ciasta formujemy wałki, które kroimy pod ukosem za pomocą noża na kawałki o kształcie kopytka. 
  • Zagotowujemy wodę w garnku o szerokiej średnicy, solimy ją (1 łyżeczka soli). I gdy woda będzie wrzała porcjami wrzucamy kopytka (u mnie wyszły 2 porcje, ale wszystko zależy od garnka, w jakim będziemy gotować kopytka). Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzu. Kopytka ze szpinakiem, czyli obiad z resztek gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *