Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu to propozycja pysznego obiadu bezmięsnego. Idealne z dodatkiem surówki i odrobiny jogurtu naturalnego lub keczupu.

Takie kotlety są świetną alternatywą do kotletów mięsnych. Oczywiście czuć różnicę, że to nie są mięsne kotlet, jednak nie ujmuje to ich smakowi. Są aromatyczne, sycące i łatwo się je przygotowuje. Samo zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a gdy mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, to wystarczy dosłownie kilkanaście minut.

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY MIELONE Z BOCZNIAKÓW, CZYLI WEGETARIAŃSKIE MIELONE

Kotleciki mogą być zdrową propozycją na obiad także w diecie dziecka. Są lekkostrawne, ale sycące, a więc wszystko czym powinny się charakteryzować zdrowe kotlety. 

Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu
Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu

Składniki (na 12 sztuk, ale liczba może się zmienić w zależności od tego, jak wielkie kotlety uformujemy):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (masa sucha, szklanka o pojemności 230 ml)
  • 2 szklanki wody do gotowania kaszy
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 duże łyżki startego parmezanu lub sera grana padano
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • Sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do posmarowania papieru do pieczenia i kotletów
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w delikatnie osolonej wodzie. Zanim jednak ją ugotujemy przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Gotujemy w proporcjach 1:2, a więc jedna szklanka kaszy na 2 szklanki wody z dodatkiem połowy łyżeczki soli.
  • Marchewki obieramy i myjmy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki także obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Następnie, gdy cebula się lekko zarumieni dorzucamy pieczarki i znów chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i dalej podsmażamy. 
  • Pomidorki powinny w trakcie smażenia zrzucić skórkę, więc pozbywamy się jej.
  • W misce łączymy ze sobą ugotowaną kaszę oraz podsmażone składniki. Dodajemy także ser parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i jajko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. 
  • Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz koperek i jeszcze chwilę mieszamy. 
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim pół łyżki oliwy.
  • Za pomocą dłoni formujemy kotleciki i układamy je w odstępach na blaszce z papierem (ja wykorzystałam foremkę do ciasteczek, aby kotlety wyszły jednakowych kształtów).
  • Przed pieczeniem smarujemy kotlety oliwą z oliwek i pieczemy przez 30 minut aż staną się lekko rumiane. Podajemy z ulubioną surówką, na przykład z kapusty kiszonej. Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu gotowe. Smacznego!
Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu
Kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i parmezanu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *